Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Természetes tisztítószerek, amiket a háztartási gépeidhez is használhatsz

A természetes tisztítószereket háztartási gépeinkhez is használhatjuk, csak tudnunk kell, pontosan hogyan. Mosogatógép, sütő, vízforraló – mindegyikhez van egy jó ötletünk!

A háztartási gépek többsége sokba kerül, éppen ezért fontos, hogy használat közben megfelelően gondoskodjunk róluk, hogy a lehető legtöbb ideig megőrizzék kifogástalan állapotukat. Természetes tisztítószerekkel, amiket a Keeper of the Home ajánl, mindez gyerekjáték.

Házi készítésű sütőtisztító

Makacs, odaégett ételmaradékok, kipucolhatatlannak tűnő ismeretlen eredetű foltok, amiknek a keletkezése a múlt homályába veszett már réges-régen. Ismerősek? Könnyen megszabadulhatsz tőlük ennek a hatásos házi szerek a használatával.

  • Fél csésze szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál víz
  • fél csésze ecet

Egy tálban keverjünk össze a szódabikarbónát és a vizet. Az így kapott masszát kenjük a sütő falára, majd hagyjuk  rajta egy éjszakán át. Egy szórófejes üvegbe tegyünk ecetet, és spricceljük be vele mindenhol a sütőt, ahol a szódabikarbóna nyomait látjuk. Az anyagok reakcióba lépnek és habzani kezdenek. Töröljük le a habot egy ronggyal, majd töröljük szárazra minden oldalát.

Házi mosogatógép kapszula

A házi készítésű mosogatógép kapszulákat akkor érdemes bevetni, ha éppen kifogytál belőlük és azonnali gyorssegélyre van szükséged. Fontos azonban tudni, hogy ez a megoldás tényleg csak alkalomszerűen alkalmazható, mert hosszabb távon nyomot hagyhat az edényeken.

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 3-4 csepp eukaliptuszolaj

Tegyünk minden hozzávalót a mosogatógép kapszulatartójába, és válasszuk ki a legmagasabb hőmérsékletű programot, majd indítsuk el. Maximum 3 egymást követő alkalommal alkalmazzuk ezt a módszert, hogy elkerüljük a foltos edényeket.

Vízkőoldás ecettel

Az egyik legegyszerűbb természetes tiszítószer az ecet. És tökéletesen alkalmas például a vízforraló és a kávéfőző vízkőmentesítésére, mert annyi csak a dolgunk, hogy beleöntjük az ecetet és az időnktől függően benne hagyjuk néhány órán vagy akár egy éjszakán át. Előtte persze alaposan meglötyböljük az edényben, hogy mindenhová jusson az ecetből. A vízforralót érdemes 2-3 alkalommal teletölteni vízzel és felhasználás nélkül, öblítés céljából vizet melegíteni benne. Ezután már a normal mentrend szerint használhatjuk az eszközt.

Ugyanez az ecetes vízkőoldás a mosógéppel is tökéletesen működik. Egy flakon 20%-os ecetet öntsünk bele a mosógépbe, locsolhatjuk közvetlenül a dobra is, de tehetünk belőle a mosószer- és öblítőtartó rekeszekbe be. Ezután zárjuk be a mosógépet és indítsunk el egy mosási programot a legmagasabb hőfokon. Az ecet és a meleg tökéletes páros, mire lejár a mosás, és megint kinyitjuk a mosógépet, szinte teljesen eltűnnek majd belőle a vízkőfoltok.

Tűzhely tisztítás

A tűzhelytisztítás a sütőpucolás előszobája. A kerámia főzőlapok különleges bánásmódot igényelnek, ötleteink nem ezekre vonatkoznak, hanem mondjuk a strammabb anyagból készült gáztűzhelyekre. Persze a lábasból kiugró apró ételmaradékok nem válogatnak, jut belőlük mindenhová. Sajnos.

  • 1,5 csésze szódabikarbóna
  • fél csésze környezetbarát, növényi folyékony szappan
  • 10 csepp levendula/teafa/citrom illóolaj

Egy tálban keverjük masszává a hozzávalókat, barátkozzunk meg az állagával, majd tegyük egy jól zárható edénybe és mindig csak annyi használjunk belőle, amennyire éppen szükségünk van. Ha a massza kiszárad, adjunk hozzá egy kis vizet. Egy szivacs segítségével dörzsöljük be vele a megtisztítani kívánt felületet, majd alaposan öblítsük vagy töröljük le.

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!