Autizmust okozhat a leggyakrabban szedett láz- és fájdalomcsillapító

A kutatók összefüggést találtak a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló mentális betegségek között.

Összefüggést talált a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és autizmus spektrumzavarok (ASD) tünetei között egy több mint 70 ezer gyerek adatait vizsgáló kutatás – írja az MTI.

A paracetamol számos megfázás, influenza, fejfájás, ízületi és izomfájdalom elleni gyógyszer alkotórésze. A vegyület olyan gyógyszerek fő hatóanyaga, mint a Neocitran, a Panadol, a Rubophen vagy a Saridon. A szakértők 73 881 gyerek adatait elemezték, az információk a paracetamolnak a magzati korban vagy a születés után való kitettségre, az ASD vagy ADHD legalább egy tünetére vonatkoztak.

Veszélyes lehet a terhesség alatt ilyen hatóanyagú lázcsillapítót szedni

A European Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezetésével készült.

A bizonyítékok alapján egyetértünk a korábbi ajánlásokkal, amelyek szerint a paracetamol használatát gyerekeknél és terhes nőknél sem kell megtiltani, de csak akkor kellene használni, amikor igazán szükséges

– mondta el Jordi Sunyer, az ISGlobal szakértője.

A fejlett országokban a várandós nők 46-56 százaléka vesz be a terhessége valamely pontján paracetamolt, amelyet a legbiztonságosabb láz- és fájdalomcsillapítónak tartanak.

Ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a paracetamol prenatális hatása összefüggésbe hozható a gyengébb kognitív teljesítménnyel, több viselkedésbeli problémával, az ASD és az ADHD tüneteivel.

A paracetamolnak születést követő, gyermekkori kitettség a tanulmány szerint nincs kapcsolatban az ASD tüneteivel.


Még több a terhességről:

Forrásunk volt.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A konyha az egyik legőszintébb hely, amit ismerek" – a...

Új közös kalandba kezdünk: indul a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys felhasználóval, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, recepteket alkot és kreativitásával színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Első interjúalanyunk Takács Kriszti, akinek izgalmas ételkölteményeire már talán ti is felfigyeltetek. Szia Kriszti!

Nosalty

További cikkek