Őrületet terjeszt a macska? Néhány szó a toxoplazmáról, ami a várandós nőkre is veszélyes lehet

Óvakodjunk az egyéb színű macskáktól is, vagy elég, ha csak a feketéktől rettegünk?

A macska nagyon megosztó állat. Egyesek kissé irtóznak tőle, kiszámíthatatlan ragadozót látnak benne, mások pedig egyenesen megőrülnek háromszög alakú fejéért és selymes szőréért. Abban nem mi fogunk igazságot tenni, hogy kinek van igaza, de annak utánajártunk, hogy veszélyes lehet-e az emberre a macska.

A kórokozó, melyet a macskákkal hoztak kapcsolatba, egy egysejtű parazita, az úgynevezett toxoplazma gondii. Ez a kórokozó toxoplazmózist tud kiváltani, ami az esetek túlnyomó többségében észrevétlen és tünetmentes, de akár halálos is lehet, ha olyan embert támad meg, akinek valami miatt nem működik megfelelően az immunrendszere.

Ez így önmagában semmitmondó információ, hiszen nem tudjuk, igazából honnan jön a kórokozó és valójában kire lehet veszélyes, ezért is látunk felbukkanni erről néha pánikkeltő cikkeket és híradásokat. Valójában a toxoplazma szinte mindenhol megtalálható, ahol állatok is vannak, azaz a földeken, a gyümölcsösökben és ezért aztán a piacokon is, ahol a terményeket árulják. Ha nem sikerül a nyers zöldséget és gyümölcsöt elég alaposan megmosnunk, akkor könnyebben kapjuk el a kórokozót az élelmiszerekből, mint más úton.

Ez is érdekelhet?

Hivatalos: macskás néninek (vagy bácsinak) lenni jót tesz az egészségednek

A világ különféle tájain a fertőzöttség aránya valahol 20 és 70 százalék között van, azaz esélyes, hogy mi magunk is hordozói vagyunk. Ez azonban egyáltalán nem rossz dolog, különösképpen, ha épp nem vagyunk terhesek, ugyanis várandósan először találkozni a toxoplazmával, veszélyes.

De mi köze ennek a macskákhoz?

A várandós nők a macskaalommal való érintkezéskor kaphatják el a toxoplazmát. Ez csak akkor történhet meg, ha a háztartásban olyan cica él, aki kevesebb, mint egy héttel azelőtt fertőződött meg a parazitával. Ha a macska ugyanis régóta fertőzött, akkor ő maga nem fertőz már, kivéve, ha valami miatt lerobban az immunrendszere. Szóval annak az esélye, hogy egy terhes nő ilyen kapcsolatba kerüljön egy frissen fertőzött cicával, elenyésző. De még ezt az esélyt is lehet csökkenteni, amennyiben a macskaalmot gyakran tisztítjuk. A toxoplazmának négy napig kell az alomban lennie ahhoz, hogy fertőzni tudjon, és az eleve nem jellemző, hogy egy macska ne követelje ki, hogy ennél sokkal gyakrabban ürítsék az almát.

A várandós nőkre veszélyes lehet a macskaalom - tisztítsuk gyakran!

De akkor mi a félelem tárgya?

A toxoplazma-fertőzöttség és az emberi viselkedés közötti kapcsolatot régóta vizsgálják, és bizonyos furcsa együttjárásokat lehet látni a kutatásokból, azonban ok-okozati összefüggéseket egyelőre nem sikerült kimutatni. Annyi biztos, hogy állatkísérletekben arra jutottak, hogy a patkányok, amennyiben fertőzöttek voltak, furcsa módon elvesztették a félelemérzetüket a macskáktól, melyektől ösztönösen félniük kéne.

Ebből az eredményből kiindulva próbáltak az emberi viselkedés és a fertőzöttség közötti összefüggéseket kimutatni.

Annyi tűnik biztosnak, hogy a toxoplazmával fertőzött emberek többször részesei közlekedési balesetnek.

Agresszívabb férfi, nyugodtabb nő

Azt nem tudni, hogy a fertőzötteknek rövidebb-e a reakcióidejük, vagy esetleg a félelemérzetük kisebb, és ezért történnek a balesetek, vagy egyéb ok áll a háttérben.

Emellett az is kiderült, hogy a toxoplazmával fertőzött férfiak agresszívabbak és hajlamosabbak a versengésre, mint nem fertőzött társaik, a nőknél viszont épp ellenkezőleg, azt tapasztalták, hogy kedvesebbek és elnézőbbek lettek a fertőzés hatására.

via GIPHY

Érdekes eredmény továbbá, hogy a skizofréniában szenvedő betegek között nagyobb a toxoplazmafertőzöttség aránya, mint a nem skizofrének között. A fertőzés és a súlyos mentális betegség között azonban nem lehet egyértelmű ok-okozati összefüggést megállapítani, hiszen nagyjából a világ népességének a harmada fertőzött, és erre a fertőzött egyharmadra semmilyen olyan állítást nem lehet tenni, ami csak rájuk lenne igaz.

A fertőzést egy vérvétellel ki lehet mutatni, de erre csak akkor lehet szükség, ha új cica kerül egy olyan házba, ahol olyan terhes nő lakik, aki előtte még nem fertőződött meg. Egyéb esetekben valószínűsíthetjük, hogy magunk is hordozók vagyunk, vagy leszünk, de ennek soha nem lesz semmilyen tünete. A toxoplazma egyébként főként a frissen transzplantáltaknál valamint az AIDS-betegeknél szokott súlyos fertőzést okozni.

Ezeket olvastad már?

via, via és via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek