Tényleg megbetegszünk, ha vizes hajjal fekszünk le aludni?

Sokak, akik este mosnak hajat, úgy gondolják, megspórolják a hajszárítást, és lefekszenek aludni vizes tincsekkel. Pedig nem biztos, hogy ez olyan jó ötlet.

Gyerekkoromban anyukám mindig este mosta meg a hajamat, így nem kellett megszárítania, és azt sem kellett végighallgatnia, ahogy nyávogok napközben, milyen idegesítő, hogy mindenem tiszta víz a fürtjeim miatt. Aztán egyszer az oviban az egyik anyuka figyelmeztette, hogy ne csinálja, hiszen akár beteg is lehetek emiatt. Ez annyira belevésődött az agyamba, hogy azóta sem merek lefeküdni vizes hajjal. De tényleg igaz ez?

A vizes haj egyenlő a megfázással?

A Vanderbilt University Medical Center professzora, Dr. William Schaffner szerint ezt az elméletet már régen megcáfolták, bár a igaz, hogy a téli hónapokban általában gyakrabban fázunk meg, de ennek csupán az az oka, hogy ilyenkor több vírus szaporodik és terjed a levegőben. Tehát, ha ettől félsz, nyugodtan lefeküdhetsz néha úgy, hogy nem szárítod meg a frizurádat.

Más betegségek?

Egy másik hiedelem szerint a vizes hajunktól ellephetik a párnánkat a kórokozók, és ezektől kaphatunk el betegségeket. Csakhogy fontos elmondani, hogy a betegséget okozó organizmusok nem teremnek ott maguktól. Tehát az, hogy a párnánk nedves lesz, önmagában kevés ahhoz, hogy baj legyen.

Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a szintetikus anyagokból készült párnákon könnyebben összegyűlnek az asztmát és allergiás reakciókat kiváltó penészgombák, amelyek nedves környezetben gyorsabban szaporodnak.

Hosszú távon nem ajánlott

Ha szeretnénk erős hajszálakat, akkor érdemesebb inkább hajszárítóval megszárítani a hajunkat, mielőtt álomra hajtjuk a fejünket. Aki ugyanis rendszeresen nedves hajjal fekszik le, annak egy idő töredezettebb, fénytelenebb lesz a frizurája. Ettől függetlenül a szakemberek szerint néha nyugodtan aludhatunk vizes tincsekkel, ennyitől ugyanis semmi bajunk nem lesz. Érdemesebb inkább arra odafigyelni, hogy ne vasaljuk, göndörítsük és fésüljük túl gyakran, hiszen ez is károsíthatja a hajat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek