Tényleg a kávézacc válthatja fel a környezetkárosító pálmaolajat?

Kávézaccból nyert olajakra cseréli a pálmaolajat egy skót cég az élelmiszerekben.

Különleges dologgal kísérletezik egy skót cég.Revive Eco mögött álló két vállalkozó kávézaccból nyer ki olyan anyagokat, amivel állítólag helyettesíteni lehet a környezetkárosító pálmaolajat az élelmiszerekben.

A Revive Eco hulladékkezelő cégekkel dolgozik együtt, hogy begyűjtsék a kávézaccot Skóciában. Az összeszedett "szemétből" egy különleges eljárás segítségével vonják ki azokat az olajokat, amiket később fel lehet használni élelmiszerek, italok, kozmetikumok és tisztítószerek gyártásánál. De együttműködnek kávézókkal, kávéforgalmazókkal is.

A cég egyelőre csak teszteli az új módszert, a termékeiket várhatóan az év második felében dobják piacra.

Mi a baj a pálmaolajjal?

  • Az 1990. és 2008. között elpusztult esőerdők 8 százalékáért az olajpálma-ültetvények voltak a felelősek. Az erdőirtás során fedetlenül maradó földterületet az erózió hamar tönkreteszi.
  • Az borneói és szumátrai esőerdők pusztulása a vöröses szőrű orángután élőhelyének területét is 90 százalékkal csökkentette az elmúlt 20 évben. Évente 1000-5000 állat pusztul el.
  • A erdőégetések tehetők felelőssé a délkelet-ázsiai üvegházhatású gázok kibocsátásának egy nagy részéért is.

A skót cég projektje radikális változást hozhat az élelmiszeriparban, feltéve, hogy a módszer tényleg beválik. A Revive Eco nem titkolt célja az, hogy a kávét a világ fenntartható árucikkévé tegyék, amiből nem csak ital készül, hanem környezetkímélő termékek is.

Ezeket olvastad már?

via FoodIngredients, TradeMagazin

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek