Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tényleg a kávézacc válthatja fel a környezetkárosító pálmaolajat?

Kávézaccból nyert olajakra cseréli a pálmaolajat egy skót cég az élelmiszerekben.

Különleges dologgal kísérletezik egy skót cég. Revive Eco mögött álló két vállalkozó kávézaccból nyer ki olyan anyagokat, amivel állítólag helyettesíteni lehet a környezetkárosító pálmaolajat az élelmiszerekben.

A Revive Eco hulladékkezelő cégekkel dolgozik együtt, hogy begyűjtsék a kávézaccot Skóciában. Az összeszedett „szemétből” egy különleges eljárás segítségével vonják ki azokat az olajokat, amiket később fel lehet használni élelmiszerek, italok, kozmetikumok és tisztítószerek gyártásánál. De együttműködnek kávézókkal, kávéforgalmazókkal is.

A cég egyelőre csak teszteli az új módszert, a termékeiket várhatóan az év második felében dobják piacra.

Mi a baj a pálmaolajjal?

  • Az 1990. és 2008. között elpusztult esőerdők 8 százalékáért az olajpálma-ültetvények voltak a felelősek. Az erdőirtás során fedetlenül maradó földterületet az erózió hamar tönkreteszi.
  • Az borneói és szumátrai esőerdők pusztulása a vöröses szőrű orángután élőhelyének területét is 90 százalékkal csökkentette az elmúlt 20 évben. Évente 1000-5000 állat pusztul el.
  • A erdőégetések tehetők felelőssé a délkelet-ázsiai üvegházhatású gázok kibocsátásának egy nagy részéért is.

A skót cég projektje radikális változást hozhat az élelmiszeriparban, feltéve, hogy a módszer tényleg beválik. A Revive Eco nem titkolt célja az, hogy a kávét a világ fenntartható árucikkévé tegyék, amiből nem csak ital készül, hanem környezetkímélő termékek is.

Ezeket olvastad már?

via FoodIngredients, TradeMagazin

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!