Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy áruházlánc nemet mondott a pálmaolajra - az orángutánok pedig nagyon hálásak

A Iceland nevű brit áruházlánc felhagyott a pálmaolaj felhasználásával a saját gyártású termékeikben.    

Richard Walker, a brit Iceland diszkontáruház szóvivője azt nyilatkozta, nincsen olyan, hogy fenntarthatóan termelt pálmaolaj. Ezzel az állítással támasztja alá az áruház, hogy a saját gyártású termékeikből teljes mértékben száműzi ezt az összetevőt. A nagyrészt fagyasztott termékekkel foglalkozó cég határozottan állást foglal abban a kérdésben, hogy lehet-e egyáltalán a trópusi esőerdők súlyos károsítása nélkül előállítani ezt a fontos alapanyagot, ami benne van az otthonokban található termékek 40-50 százalékában, a samponoktól a pékárukig.  

De mi a baj pontosan a pálmaolajjal? 

  • Az 1990. and 2008. között elpusztult esőerdők 8 százalékáért az olajpálma-ültetvények voltak a felelősek. Az erdőirtás során fedetlenül maradó földterületet az erózió hamar tönkreteszi, a termékenysége is csökken. 
  • Az borneói és szumátrai esőerdők pusztulása a vöröses szőrű orángután élőhelyének területét is 90 százalékkal csökkentette az elmúlt 20 évben. Évente 1000-5000 állat pusztul el. 
  • A erdőégetések tehetők felelőssé a délkelet-ázsiai üvegházhatású gázok kibocsátásának egy nagy részéért is. 
  • A korábban az esőerdőkből élő emberek a pálmaolajültetvények megjelenése után kénytelenek lettek éhbérért munkát vállalni ezeken a létesítményeken. Még a gyerekek is dolgozni kényszerülnek. A helyieknek egyáltalán nincs más megélhetési forrásuk.

Többek között a következő termékekben van pálmaolaj: sampon, kész pizzatészta, instant ramen, rúzs, jégkrém, tisztítószer, margarin, csokoládé, keksz, biodízel, szeletelt kenyér, csomagolt kenyér

És mi a helyzet a fenntartható termeléssel, valóban nem megoldható megbízhatóan, ahogy az Iceland áruházlánc gondolja? Az utóbbi években több vállalat csatlakozott ahhoz az egyezményhez, ami alapján többek között nem irtanak ki erdőket az ültetvények telepítése során, és természetes élőhelyeket nem vonnak be a termelésbe. A cégek folyamatosan egyeztetnek a helyi közösségekkel. A rendszer megbízhatósága már más lapra tartozik, az Iceland mindenesetre nem bízik benne. 

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hihetetlenül cuki gőzgombóc a legújabb rajzfilmsztár

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!