(T)egyél a téli nyomott hangulat ellen!

Lassan eltelik a tél fele. Míg a decemberi első szakaszon átsegített minket az ünnepi izgalom, most jó pár hétig együtt kell élnünk a hideggel, szürkeséggel.

A január egy hosszú, hideg hónap, nem dobják fel az ünnepek - jó esetben jut némi napsütés, rosszabb esetben sok szürkeség. Kedvünk sincs kibújni a fűtött-meleg szobából, aluszékonyak, energiátlanok, el nem múlóan fáradtak vagyunk. Ezek a jellemzők sokunkra illenek a téli hónapokban, de érdemes azért azt is tudni, hogy egy bizonyos súlyosság után ezt a tünetegyüttest téli (szezonális) depressziónak nevezzük, amit már komolyan kell vennünk, hiszen az emberek 2,5%-át érinti.

Mitől alakul ki?

A napfényhiánnyal összefüggésbe hozható melatonin szint emelkedésével és a D3-vitamin szűkösségével magyarázható a téli depresszió. Hazánkban a napfény D-vitaminképző hatása már októbertől kicsi, ezt lehet helyettesíteni például fényágyakkal (ami nem a szolárium), de javíthatunk közérzetünkön jól megválasztott, D-vitamint tartalmazó étrenddel is.

Régimódi töltött tojás

Ez egy 1858-as töltött tojás recept Németh Zsuzsána szakácskönyvéből. Az eredeti szöveg így szól: „Hat keményre főtt tojást hosszára ketté metszenek s szikét kiveszik. Egy darab ...

Édesköményes lazac-rillette

Napjainkban elterjedt a különféle halakból készített rillette is. Ezúttal egy lazacos változatot készítettem, amely a halhoz jól illő édesköményes ízesítést kapa. A rillette ...

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Fogyasszunk gyakrabban:

  • hideg étkezéseknél: főtt- vagy lágytojást, tojáskrémet, tojássalátát, lazackrémet, tejet, tejtermékeket,
  • meleg ebédeknél, vacsoránál zsírszegényen elkészített lazacot, főzelékeinkhez tojásos feltétet, köretként lazacos, tonhalas, tojásos salátákat.
  • Az igazán bátrak pedig próbálják ki a tőkehalmáj olajat!

Téli rosszkedvünk legyőzésében segíthet még ha színesen, változatosan étkezünk - válogassunk élénk színű alapanyagokat - pl. sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, kaliforniai paprika, citrom, narancs, és együnk minden nap legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a szürkeséget, sétáljunk, mozogjunk, viseljünk színes ruhákat, töltsünk együtt értékes időt családunkkal, barátainkkal!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ajándékozz törődést karácsonyra

Közelednek az ünnepek. Vajon mit tartogatnak idén? Minden bizonnyal mesés illatokat, varázslatos ízeket, meghitt pillanatokat a családdal és a barátokkal, és persze ki tudja, milyen ajándékokat. Vagy te már tudod? Nehéz eltalálni, hogy ki minek örülne, mire vágyik, mi az, ami nincs meg neki, vagy éppen nincs-e már rengeteg abból, amit kinéztünk számára.

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Címlapról ajánljuk

15 elragadó gasztro- és szakácskönyv karácsonyi ajándék gyanánt

A 2024-es év legújabb gasztrogyöngyszemeit hoztuk el nektek, hogy mesés ajándékkal lephessétek meg a főzés és az ételek iránt érdeklődő szeretteiteket. Ez az év is jócskán bővelkedett klasszikus és újító, egyszerűbb és tapasztalatot igénylő, évszakokon átívelő és alkalmi, csak süteményeket és mindenféle fogást összegyűjtő receptkönyvekben. Hogy nektek már ne kelljen sokat böngészni, mi összegyűjtöttük az idei év legjobb gasztro- és szakácskönyveit.

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...