(T)egyél a téli nyomott hangulat ellen!

Lassan eltelik a tél fele. Míg a decemberi első szakaszon átsegített minket az ünnepi izgalom, most jó pár hétig együtt kell élnünk a hideggel, szürkeséggel.

A január egy hosszú, hideg hónap, nem dobják fel az ünnepek - jó esetben jut némi napsütés, rosszabb esetben sok szürkeség. Kedvünk sincs kibújni a fűtött-meleg szobából, aluszékonyak, energiátlanok, el nem múlóan fáradtak vagyunk. Ezek a jellemzők sokunkra illenek a téli hónapokban, de érdemes azért azt is tudni, hogy egy bizonyos súlyosság után ezt a tünetegyüttest téli (szezonális) depressziónak nevezzük, amit már komolyan kell vennünk, hiszen az emberek 2,5%-át érinti.

Mitől alakul ki?

A napfényhiánnyal összefüggésbe hozható melatonin szint emelkedésével és a D3-vitamin szűkösségével magyarázható a téli depresszió. Hazánkban a napfény D-vitaminképző hatása már októbertől kicsi, ezt lehet helyettesíteni például fényágyakkal (ami nem a szolárium), de javíthatunk közérzetünkön jól megválasztott, D-vitamint tartalmazó étrenddel is.

Fogyasszunk gyakrabban:

  • hideg étkezéseknél: főtt- vagy lágytojást, tojáskrémet, tojássalátát, lazackrémet, tejet, tejtermékeket,
  • meleg ebédeknél, vacsoránál zsírszegényen elkészített lazacot, főzelékeinkhez tojásos feltétet, köretként lazacos, tonhalas, tojásos salátákat.
  • Az igazán bátrak pedig próbálják ki a tőkehalmáj olajat!

Téli rosszkedvünk legyőzésében segíthet még ha színesen, változatosan étkezünk - válogassunk élénk színű alapanyagokat - pl. sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, kaliforniai paprika, citrom, narancs, és együnk minden nap legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a szürkeséget, sétáljunk, mozogjunk, viseljünk színes ruhákat, töltsünk együtt értékes időt családunkkal, barátainkkal!

Címlapról ajánljuk

További cikkek