(T)egyél a téli nyomott hangulat ellen!

Lassan eltelik a tél fele. Míg a decemberi első szakaszon átsegített minket az ünnepi izgalom, most jó pár hétig együtt kell élnünk a hideggel, szürkeséggel.

A január egy hosszú, hideg hónap, nem dobják fel az ünnepek - jó esetben jut némi napsütés, rosszabb esetben sok szürkeség. Kedvünk sincs kibújni a fűtött-meleg szobából, aluszékonyak, energiátlanok, el nem múlóan fáradtak vagyunk. Ezek a jellemzők sokunkra illenek a téli hónapokban, de érdemes azért azt is tudni, hogy egy bizonyos súlyosság után ezt a tünetegyüttest téli (szezonális) depressziónak nevezzük, amit már komolyan kell vennünk, hiszen az emberek 2,5%-át érinti.

Mitől alakul ki?

A napfényhiánnyal összefüggésbe hozható melatonin szint emelkedésével és a D3-vitamin szűkösségével magyarázható a téli depresszió. Hazánkban a napfény D-vitaminképző hatása már októbertől kicsi, ezt lehet helyettesíteni például fényágyakkal (ami nem a szolárium), de javíthatunk közérzetünkön jól megválasztott, D-vitamint tartalmazó étrenddel is.

Fogyasszunk gyakrabban:

  • hideg étkezéseknél: főtt- vagy lágytojást, tojáskrémet, tojássalátát, lazackrémet, tejet, tejtermékeket,
  • meleg ebédeknél, vacsoránál zsírszegényen elkészített lazacot, főzelékeinkhez tojásos feltétet, köretként lazacos, tonhalas, tojásos salátákat.
  • Az igazán bátrak pedig próbálják ki a tőkehalmáj olajat!

Téli rosszkedvünk legyőzésében segíthet még ha színesen, változatosan étkezünk - válogassunk élénk színű alapanyagokat - pl. sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, kaliforniai paprika, citrom, narancs, és együnk minden nap legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a szürkeséget, sétáljunk, mozogjunk, viseljünk színes ruhákat, töltsünk együtt értékes időt családunkkal, barátainkkal!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?