A tea ezer arca

Tudtátok, hogy a teát használhatjuk ételek füstölésére, színezésére és ízesítésére is? Zöld és fekete teás receptjeink következnek!

Füstölés

Teán füstölt lazac guinoával recept

Az elmúlt években divat lett a teával való füstölés. Nem egy nagy ördöngösség, így otthon is bátran kísérletezhetünk vele:halakvagy húsokfüstölésére kiváló!

Ehhez mindössze egy lábosra és némi alufóliára lesz szükségünk. Ha kibéleltük a lábost, csak rá kell szórnunk a teafüvet, némi cukrot, rizst és fűszereket. A füstölés annál jobb, minél illatosabb teát választunk hozzá, ezért érdemes zöld vagy fekete (Earl Grey) teával próbálkoznunk. A rizsre azért van szükség, mert segít, hogy jobban kiérződjenek az aromák.

Ez az egyveleg a tűzön pár perc múlva füstölögni kezd. Ezután párolóbetétre vagy egy rácsra helyezzük a kívánt füstölni valót, és lefedjük az egészet alufóliával, hogy ne szökhessen ki az értékes füst - elég körülbelül 20 perc, és már kész is!

Ízesítés

Zöld és fekete teával ízesíthetünk tésztákat - legyen az sós vagy édes - , leveseket, süteményeket, mochi-t, de még lencsét is. A lencse ízét jól ismerjük, a teáét úgyszintén, a kettő fúziójából azonban egy teljesen új, szokatlan ételt kaphatunk, érdemes kipróbálni, és ezzel a kis csavarral picit megfűszerezni a hétköznapi ételeket. Biztosan nem fogjuk megbánni!

Ezeket olvastad már?

Színezés

Meglepő vagy nem, teával színezni is nagyon jól lehet, többek közt tojást, és nem, nem a héját, hiszen hol van még a húsvét...magát a tojásfehérjét! Csodálatos márvány mintás főtt tojást készíthetünk fekete teával. (Egyébként a kínaiak is ezt a technikát használják a 100 napos tojás hamisítására.) Az eljárás a tojás ízén nemigen változtat, de a látványért mindenképp megéri elkészíteni.

Még több teás receptet, itt találsz!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek