A tea ezer arca

Tudtátok, hogy a teát használhatjuk ételek füstölésére, színezésére és ízesítésére is? Zöld és fekete teás receptjeink következnek!

Füstölés

Teán füstölt lazac guinoával recept

Az elmúlt években divat lett a teával való füstölés. Nem egy nagy ördöngösség, így otthon is bátran kísérletezhetünk vele:halakvagy húsokfüstölésére kiváló!

Ehhez mindössze egy lábosra és némi alufóliára lesz szükségünk. Ha kibéleltük a lábost, csak rá kell szórnunk a teafüvet, némi cukrot, rizst és fűszereket. A füstölés annál jobb, minél illatosabb teát választunk hozzá, ezért érdemes zöld vagy fekete (Earl Grey) teával próbálkoznunk. A rizsre azért van szükség, mert segít, hogy jobban kiérződjenek az aromák.

Ez az egyveleg a tűzön pár perc múlva füstölögni kezd. Ezután párolóbetétre vagy egy rácsra helyezzük a kívánt füstölni valót, és lefedjük az egészet alufóliával, hogy ne szökhessen ki az értékes füst - elég körülbelül 20 perc, és már kész is!

Ízesítés

Zöld és fekete teával ízesíthetünk tésztákat - legyen az sós vagy édes - , leveseket, süteményeket, mochi-t, de még lencsét is. A lencse ízét jól ismerjük, a teáét úgyszintén, a kettő fúziójából azonban egy teljesen új, szokatlan ételt kaphatunk, érdemes kipróbálni, és ezzel a kis csavarral picit megfűszerezni a hétköznapi ételeket. Biztosan nem fogjuk megbánni!

Ezeket olvastad már?

Színezés

Meglepő vagy nem, teával színezni is nagyon jól lehet, többek közt tojást, és nem, nem a héját, hiszen hol van még a húsvét...magát a tojásfehérjét! Csodálatos márvány mintás főtt tojást készíthetünk fekete teával. (Egyébként a kínaiak is ezt a technikát használják a 100 napos tojás hamisítására.) Az eljárás a tojás ízén nemigen változtat, de a látványért mindenképp megéri elkészíteni.

Még több teás receptet, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!