Te hányat követsz el ezek közül a konyhai vétkek közül?

A tapadásmentes serpenyők nem megfelelő kezelésétől a főzéshez használt kanállal való kóstolásig sokféle bakit el lehet követni a konyhában. Nálad hány fordult már elő?

A főzésben az a legjobb, hogy mindenki szabadon alkothat benne, azonban vannak olyan konyhai alapszabályok, amiket illik és érdemes betartani.

Összegyűjtöttünk 9 olyan hibát, amelyek gyakran megesnek a konyhában, ezért épp itt az ideje leszokni róluk!

1. Nem elég forró a serpenyő, amikor beleteszed a húst

Forró serpenyőben a steak jól átsül, kicsit karamellizálódik és barnás színt kap, ami az étvágygerjesztő megjelenésen túl az étel ízét is feldobja. A steak mellett szinte minden húsra és ételre igaz, hogy semmiképpen sem ajánlott hideg serpenyőbe tenni.

2. Túlságosan sok mindent teszel a serpenyődbe

A serpenyők és a wok használatának lényege, hogy alaposan és egyenletesen átsüljön az étel, és szép színt kapjon. Ha túlzsúfolod a hozzávalókkal a serpenyőd, lesz olyan, ami nem fog leérni az aljára, így egyszerűen csak párolódni vagy főni fog a saját levében. Persze lehet, hogy ez a célod, de akkor inkább használj párolót.

3. Régi fűszereket használsz

Hirtelen felindulásból egy Pinterest képtől motiválva egész fűszerszekrényt rendeztél be, aztán hónapokig feléjük sem néztél? Aztán végre jön egy recept, és jó ötletnek tűnik felhasználni ezeket? Csak lassan a testtel! A fűszerek nem olyanok, mint a bor, az idő nem tesz jót nekik, veszítenek ízükből, sőt, akár meg is romolhatnak, ha túl sokáig tartogatod őket. Érdemes mindig frissen felhasználni a fűszereket, ezért inkább kis mennyiségeket raktározz el belőlük.

4. Fém eszközöket használsz a tapadásmentes serpenyőkön

A tapadásmentes serpenyők nagyban megkönnyítik az életünket, a főzés és a mosogatás terén egyaránt, azonban nem tartanak örökké, és könnyen megsérülhetnek, ha nem figyelsz rájuk oda. A fém lapátok, kanalak, villák nagy ellenségeik, ezek ugyanis felsérthetik a tapadásmentes réteget, ezzel megrövidítve a serpenyő élettartamát. Műanyag, szilikon és fa spatula, eljött a ti időtök!

5. Extra szűz olívaolajat használsz a sütéshez

Míg az extra szűz olívaolaj nagyon ízletes és egészséges a salátán, addig ezt a kiváló minőségű alapanyagot pazarlás sütéshez használni. Ennek az olajnak ugyanis alacsonyabb a füstpontja, így magas hőmérsékleten egyszerűen elég. Rántott húshoz, sült krumplihoz vagy más, sok olajban sülő ételekhez ne használd, helyette válassz jó minőségű napraforgó- vagy egyéb növényi olajat.

6. Ugyanazt a vágódeszkát használod a húsok és a zöldségek felvágásához

A vágódeszkák érzékeny teremtmények, nem egyszerű bánni velük. Több hibát is elkövethetsz a használatuknál, de az egyik legveszélyesebb, ha ugyanazon a deszkán vágod a húsokat és a zöldségeket, a húsról így a szennyeződések könnyen átkerülhetnek más ételekre. Legyenek különböző deszkáid a különböző ételekhez a fertőzések elkerülése érdekében.

7. Beteszed a tapadásmentes serpenyőket a mosogatógépbe

Akárcsak az előző pontban, itt is ugyanaz a helyzet: a magas hőmérséklet és a kémiai anyagok roncsolhatják a tapadásmentes felületet. Ha azt szeretnéd, hogy tovább használhasd ezeket, vedd kezedbe az irányítást, és mosogasd el őket kézzel.

8. Megnyalod a kanalat, amivel főzöl

Ha csak magadnak főzöl, akkor persze nem gond, de ha másoknak, akkor ez a szokás nem túl higiénikus. Persze kóstolni nagyon fontos főzés közben, sőt, de arra használj mindig egy új evőeszközt. Ugyanez a helyzet az ujjaddal is - ha megnyaltad, utána mosd is meg! Az meg a másik, hogy az az étel, amibe beleettünk, és visszaraktuk a lenyalt kanalat, könnyebben is romlik.

9. Megmosod a nyers húst

A csirke- és pulykahús mosása egy régimódi mítosz. Azzal, hogy lemosod a húst, szétfröcskölöd a baktériumokat a mosogatóban és a konyhában, így a szakemberek már egy ideje kifejezetten azt tanácsolják, hogy hagyd ki ezt a lépést. Ehelyett inkább figyelj oda az alapvető higiéniai szempontokra, a vágódeszka, kések tisztaságára, és takarítsd le alaposan a munkapultot, miután hússal dolgoztál.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek