Tatár Csilla és a brownie vaníliafagyival

Sztárkonyhánk legújabb vendége Tatár Csilla, a TV2 riportere, műsorvezetője, civilben feleség. Imád piacra járni, ahol beszerzi a friss alapanyagokat a csirkétől a pulykáig, majd bepácolja és megsüti. A brownie-jára pedig még sosem érkezett panasz!

fotó: Tv2

Kisgyerekként szerettél a konyha közelében lenni? Mit tanultál a konyhában nagymamádtól?

Általában akkor sertepertéltem a konyhában, ha a nagymamám tésztát szaggatott vagy gyúrt, mert abból remek kis formákat lehetett készíteni, ilyenkor mindig ott álltam mellette és megettem a nyers tészta felét. Játéktérnek tekintettem a konyhát, formagyúrás tésztából, ez volt a legmeghatározóbb a gyerekkoromból.

Mikor ragadtál először fakanalat? Mi volt az első fogás, amit te magad készítettél?

Amikor először elkezdtem főzni, 18 éves lehettem. Elköltöztem otthonról, egyetemre jártam és dolgoztam, és esténként összedobtam magamnak egy salátát vagy meleg szendvicset. Miután férjhez mentem, akkor jött az ihlet és kezdtem el főzöcskézni. A legelső étel a rakott krumpli volt, ami olyan jól sikerült, hogy utána hetekig azt ettük, szinte minden vasárnap megcsináltam. Ez sokáig ment így, ha megtanultam egy ételt jól elkészíteni, akkor annak annyira örültem, hogy ötször egymás után megcsináltam, szegény férjemnek már a fülén jött ki. Aztán szépen-lassan bővült a repertoár, ma már szinte mindent elkészítek. De csak szakácskönyvből tudok főzni!

Mennyire játszik fontos szerepet az életedben az étkezés?

Amióta reggeli műsort vezetek, az adás után a Lehel téri piacon vásárolok, ami egy nagy változás az életemben. Ugyanis felfedeztem magamnak a piacot! Mára már tudom, hogy melyik a jó halas, a csirkés, a grillcsirkés. A piacra járást nem lehet összehasonlítani semmivel. Amikor először mentem, olyan voltam mint Alíz Csodaországban, nem is tudtam, hogy mekkora különbségek vannak például az árakban.

Van specialitásod, amit az év bármely szakában megfőzöl?

Kifejezetten nincs. Szoktam kísérletezni receptekkel, vannak összetevők, melyeket nem használok vagy kicserélek a receptekben, például kihagyom a mesterséges alapanyagokat és a cukrot. De soha nem rontottam még el semmit, számomra is meglepő módon!

Mi az, amit otthon készítesz?

Újabban felfedeztem magamnak a sülteket és a pácolás művészetét, hogy mennyivel finomabb tud lenni a hús, ha egy-két napot előtte pácban áll. A piacon szoktam venni fűszereket, fűszernövényeket, Villányban például beszereztem fehérboros balzsamecetet, szőlőmagolajat, ezekben szoktam a csirkemellet vagy a pulykamellet pácolni, aztán összesütöm őket. Ha nincs időm bűvészkedni, akkor a húsokat a serpenyőben kevés olajon megsütöm, nagyon szeretjük így például a tonhalat vagy a lazacot. Imádom a leveseket, legszívesebben minden főétkezéshez ennék, de nem szeretem őket elkészíteni, kivéve a krémleveseket, például sütőtökből vagy a kukoricából.

Ha összejöttök a barátokkal vagy a családdal, mit szoktál olyankor főzni?

Régebben a barátnőimmel nagyon sokat fondüztünk. A sajtból vagy a csokiból készült volt a nyerő. Amikor pedig nem fondü mellett döntünk, akkor fokhagymás, chilis rákot sütünk. Abszolúte a tengeri herkenytűket favorizáljuk. Van ugyan vegetáriánus a csapatban, de a rákot ő is megeszi. Illetve sajtot veszünk a piacon, pasztákat készítünk és a házi kenyérrel, bagettel esszük. Ha pedig vendégek jönnek hozzánk, akkor biztosra megyek, a sültekhez nyúlok, előtte bepácolom. A vacsorát pedig ilyenkor a brownie zárja vaníliafagyival, erre soha senki nem szokott panaszkodni.

Mik a kedvenc édességed? Melyiket szoktad elkészíteni?

Amiben nincs lekvár vagy meggy, azt mind megeszem. Nagyon szeretem a Marlenkát, egyszer szerettem volna csinálni, de megnéztem a receptjét és arra jutottam, ez olyan bonyolult, hogy valószínűleg soha nem tudom majd elkészíteni. Nálunk főleg nagymamám süt, a kávés és mézes szelete nagyon finom. Anyukám inkább főz, főleg a különleges, kimondhatatlan ételekkel rukkol elő.

Hamarosan jön a húsvét, mi kerül biztosan az asztalra?

Nálam a húsvét a sonka, a torma, a tojás időszaka, ezek nélkül elképzelhetetlen ez az ünnep!

Még több húsvéti recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek