Marlenka -ahogy mi csináljuk recept

1 adag
948
kcal
Marlenka -ahogy mi csináljuk
Marlenka -ahogy mi csináljuk
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Marlenkát már régóta akartam csinálni, volt is hozzá receptem a hivatalos honlapról meg a szlovák barátnőm nagymamájától is. Aztán mikor nem jött össze, és Házmester szelet lett belőle, többen is írtak, hogy a Marlenkát ők is nagyon szeretik, de valami soha nem stimmelt a recepttel, baj volt a tésztával, stb.. De többen adtak tippeket is, többek között Vezsu, aki volt olyan kedves, és e-mailben küldött nekem egy receptet, ami mások szerint működik.
Aztán kaptam egy e-mailt egy nagyon kedves felvidéki hölgytől, Katitól, aki a hozzászólásokat olvasva felajánlotta, hogy megkeresi a kedvemért a nagymamája száz éves receptjét, ami pont olyan ízű, mint a Marlenka. És volt olyan drága, hogy tényleg megkereste, sőt elküldte nekem.
Szóval, már négy receptem is volt. A hivatalossal az volt a probléma, hogy többen is panaszkodtak rá, hogy a tészta szétpotyog az ott leírtak alapján. Na meg ősi örmény receptnek hirdetik, én meg kíváncsi lennék, hogy az ősi örmények honnan akasztottak cukrozott konzerv sűrített tejet, amit aztán három órán át kell főzni. Barátosném receptje nem említett diót meg mézet, anélkül meg nem annyira marlenka lesz a dologból.
Végül maradt Vezsu és Kati receptje. Kati annyira meghatott azzal, hogy ismeretlenül megosztotta velem ezt a nagyon régi családi receptet, hogy rögtön tudtam, a tészta az övé lesz. A krémet meg a kettőből hoztam össze, konzerv sűrített tej nélkül. Lehet, hogy így nem ugyanúgy készül, mint a multié, de ha volt valami hagyományos elődje a marlenkának, mielőtt a csehek piacra dobták, akkor az szerintem hasonló lehetett. Ha meg nem, akkor is a nosalty hozta össze. És ahogy Pelikán elvtárs mondta: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.:)
Egyébként semmi hendikeppje nincs, nagyon hasonlít az íze a boltira. Aki meg nem hiszi, próbálja meg a hivatalos verziót. :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Mindenekelőtt Katinak és Vezsunak ismeretlenül, de szeretettel, akik a szellemi alapanyagot küldték.
Megjegyzés:
A tetejét meg lehet loccsantani egy-két csík csokiszósszal, hogy boltiasabb kinézete legyen, és természetesen a kakaós verzió is elkészíthető, csak a tésztába és a krémbe is kell keverni egy kis cukrozatlan kakaóport.

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes-diós hatlapos, örmény hatlapos sütemény, nem egészen hivatalos marlenka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük egy nagy tálban. Akkor jó, ha olyan állagú, mint a zserbó vagy mézes krémes tésztája, tehát kemény, de az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
  2. Téglalapot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
  3. A 2 óra leteltével kivesszük, és 6 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, és vajjal vastagon megkent gáztepsi hátlapjára helyezzük. Fogjuk a tálat vagy tálcát, amire összeállítás után helyezni szeretnénk, és a tésztára tesszük, késsel körbevágjuk. (Az én sütim a levágások után pont akkora lett, mint egy A4-es lap, az volt a sablonom.) A széleket nem kell eltávolítani, szükségünk lesz rájuk, de így könnyebb szép szabályosra vágni, a lapok sütés után ugyanis könnyen törnek.
  4. A lapokat 5-6 perc alatt szép halvány barnára sütjük, majd kivesszük. A megsült széleket külön gyűjtjük, ha együtt vannak, kislyukú reszelőn lereszeljük, nem baj, ha törik, és nagyobb darabok maradnak benne. Ha kész, átszitáljuk. A morzsát a krémhez, a nagyobb darabokat a díszítéshez tesszük félre.
  5. Ha minden lap elkészült, megfőzzük a krémet.
  6. 1 l tejet kislángon felforralunk. A lisztet és a darát összekeverjük, ha a tej elkezd forrni, apránként hozzákeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, hozzáöntjük a rumot/ konyakot. Ha túlságosan folyós lenne, a lapokból nyert morzsával sűrítgetjük apránként.
  7. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgával, ha a tejes krém elkezdett hűlni, ezt is belekeverjük.
  8. Ha mindennel elkészültünk,  veszünk egy mézes lapot, megkenjük a krémmel, majd rá a következő, amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére és az oldalára krém kerüljön.
  9. Ha ezzel is végeztünk, óvatosan belenyomkodjuk a nagyobb kekszmorzsákat a süti oldalát és tetejét borító krémbe.
  10. Legalább egy napra hűvösre tesszük. 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 89 749
elküldve: 62
receptkönyben: 1 184
elkészítve: 11/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
285 recept

Hozzászólások (46)

Minicukor
Minicukorv, 2013-12-22 17:07

Szia màr régóta kerestem egy alternatív Marlenka receptet, mert laktóz intoleranciàm van ès sehol nem lehet laktóz mentes sűrített tejet kapni, viszont vajat és tejet lehet. Mindenképp kipróbálom a recepted, köszi hogy megosztottad!

NoSalty.hu
NoSalty.huk, 2012-09-25 11:16

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.24. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Corra
Corrav, 2012-09-09 13:08

Hűűűű, én is nagyon szeretem a Marlenkát, és eddig csak az tartott vissza, hogy mind a tészta, mind a sűrített tejes krém nagyon macerás. Azt sem bánom, ha nem pont olyan, mint a"hivatalos", ha az íze erősen hasonlít, akkor az csakis jó lehet!!!! Amint lesz időm, kipróbálom, és beszámolok a sikeréről. mert biztos, hoyg sikere lesz:)

na
nav, 2012-03-11 15:26

A hivatalos recept sűrített teje szerintetek a cukrozott tubusost takarja vagy az üveges cukrozatlant? Az előbbi sokkal sűrűbb szerintem, nyilván a cukor miatt.

Kovacsene
Kovacseneszo, 2012-03-17 20:37

Az "eredeti" recepthez cukrozott tubust kell használni, mivel a vajkrém egyébként nem tartalmaz cukrot.
3 tubus sűrített tejet nyomtam ki egy befőttes üvegbe. Jól lecsavartam a tetejét, és tényleg 3 óra hosszú ideig egy fazék vízbe állítva főztem. Előzőleg én is aggodalmaskodtam, hogy ez macerás, de semmi odafigyelést nem igényelt. Kivettem az üveget a vízből, megvártam amíg kicsit meghűl,ezután kinyitottam. Egyáltalán nem sűrűsödött be, a színe lett aranysárga. Gondoltam ebből nem lesz semmi, és majd valami pudingfőzésbe fogok, hogy kenhető krémem legyen. Még jó, hogy nem tettem. A vajat keverőtálban már előre jól kikevertem, géppel. Lassan beletettem a sűrített tejet. eléggé folyós volt az egész. Mivel közben dolgom akadt, hagytam a gépet a keverésben, és amikor nem sokkal később ránéztem, nagyon meglepődtem, nagyon guszta kemény, és mégis habos krém lett, a színe kivilágosodott. Szuper volt. Ízre is.
Ez a süti sokkal egyszerűbb mint a híre, mivel a családomnak nagyon ízlett, szívből ajánlom mindenkinek.
Ibolya

suzy2
suzy2v, 2011-12-25 16:31

Szia! A tésztával nem volt problémám! De a krémnél az 1 liter tejhez elég 2dkg liszt meg 2dkg gríz?????? Nekem borzasztóan folyós lett! Várom válaszodat! Köszi!

Dacota
Dacotav, 2011-12-25 21:03

Kedves Suzy2!
Sajnálom, hogy folyós lett...:( Nem csak a gríz és a liszt sűrít rajta, hanem a dió is, és ha több lenne benne belőlük, akkor pont a dió íze nem jönne ki. Mikor pedig beleteszed a tojásos-cukros keveréket, akkor még sűrűbb lesz. De ha még így sem jó, az elmorzsolt tésztadarabok meg pláne kenhető állagúra sűrítették. Legalábbis nekem...
Szép estét
Nóra

suzy2
suzy2v, 2011-12-25 21:08

Köszi a választ Nóra! Én mindenből pontosan annyit tettem bele,ahogy írtad,és mindent úgy csináltam! Fogalmam sincsen,hogy hol rontottam el akkor?! Na most már mindegy! Köszi!

e-per
e-perp, 2011-12-23 13:49

Kedves Dacota!

A sűrített tej és tejpor gyártásának fejlesztése az 1800-as évek elején kezdődött. 1867-ben pedig Henri Nestlé frankfurti kémikus tejalapú tápszert kísérletezett ki az anyatej pótlására. Nestlé vevey-i üzemében a sűrített tej hozzáadásával készítette el 1875-ben Peter Daniel az első tejcsokoládét.
Tehát elég régóta létezik sűrített tej, amit akár az Örmények is használhattak, persze nyilván nem konzerv formájában. Ennek ellenére így első ránézésre tetszik a recepted, és már a tésztája a 2 órás hűtőszekrényes pihenőidejét tölti nálam...
Ha kész, közvélemény kutatok a családomban, és megírom mekkora sikert aratott a recepted :)

keriklari
keriklarik, 2011-12-20 18:22

Megsütöttem,finom volt. Az eredeti nekem annyira nem jött be,bár nem én sütöttem,cukrászdában kóstoltam,de érdekes,hogy sűrített dobozos tej kell egy eredeti régi receptbe.Köszönöm a receptet Dacota,elmentettem.

szepandi3
szepandi3sze, 2011-10-26 19:41

Nem érdemes kísérletezni, sokáig tart elkészíteni így hát ha biztosra akartok menni akkor próbáljátok ki az eredetit!!http://www.marlenkamagyarorszag.hu/receptek.html Én a fehér csokoládésat készítettem el, isteni finom!!!

nmonika809
nmonika809sze, 2011-09-07 14:13

Kedves Marlenka rajongók!:)
Csak nemrég kezdtem a marlenka készítését, de a 3 órás főzés nekem nem jött be! Egyszerűbben egy lábasban karamellizáltam a sürített tejet(mert ez lenne a lényege) és így is csodás krémet kaptam, kb fél órás kavargatás után készen is lett!:) Mehet bele a vaj és tölthető a süti! Így mégiscsak egyszerűbb!
Szép napot mindenkinek:)

Timiana
Timianacs, 2011-09-08 10:22

Ez az! Ügyes vagy nmonika809!Csak semmi cicó különben nem lesz kedvünk sütni.

üdv.

Timiana
Timianacs, 2011-05-12 21:09

Lehet, hogy azért van a 3 óra, hogy senki meg ne csinálja, hanem vegye meg? Méhecske ügyesen
tett egy próbát és sikerült neki! Én sem gondolnám hogy a sűrített tejet 3 óráig! főzni kellene.
Akkor már szén lenne.-vagy szilvalekvár ;).
Viszont ez a karamellizált cucc valszeg ad egy ízt amit talán kár lenne kihagyni.
Én is próbálkoztam már többféle recepttel de gyenge utánzatok voltak.
Apropó: az örmények mintha valami gyömbért vagy mit tennének bele.
Lányok ,csiszolgassuk még többen és hátha összejön a féltve őrzött Marlenka receptje.
üdv. mindenkinek

méhecske
méhecskep, 2011-02-04 00:06

Kedves Marlenka kedvelők! Aki szeretné kihagyni a 3 órás melegítését a sűrített tejnek az eredeti recept szerint, azoknak ajánlom a következőt:
A töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük, és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk, majd felhasználjuk a sütihez! Sok sikert ehhez a finomsághoz és köszönjük Dacota!

Dacota
Dacotap, 2011-02-04 15:02

Kedves Méhecske!
Én köszönöm a kedves segítséget!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Nadett
Nadetth, 2011-01-31 16:36

ennek semmi köze a Marlenkához, a krém közel se olyan fini mint az eredet:(

knekató
knekatósze, 2010-12-15 14:08

Én nem ismerem a marlenkát, sosem ettem, de a múltkor a fiam kérte, hogy egyszer csináljak. Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, nem tűnik túl bonyolultnak, így hamarosan kipróbálom.
Valaki aggódott a tojássárgája miatt. A nyers tojássárgáját, ha a recept kéri, és hasonló a krém, én a pudingba szoktam belekeverni, amikor már levettem a tűzről. így a forró pudingban némileg sterilizálódik, és nem kell aggódni. Persze, én saját friss házi tojást használok.

banyuska
banyuskah, 2010-11-08 11:28

Szia! A tojás feltétlen kell bele?,,csak mert nyersen nem tenném bele ,mi nem szeretjük....

bernath52
bernath52h, 2010-10-18 16:03

Kedves DACOTA !! SZUPER! Ezt a sütit kerestem, de már mióta ??!!
Sütöttem is egyszer, de a receptet elkevertem. Nagy sikert arattam vele, melyet a komatálba tettem,
vagy 30 éve. (Újszülött látogatásakor ebédet vittem.)
A morzsával mekkora ötletet adtál !

Ajánlom Mindenkinek! Ezzel Ti is "sikeres konyhatündérré" válhattok!
További szép napot : MorZsóka

Dacota
Dacotah, 2010-10-18 17:00

Kedves MorZsóka!
Hűűű, te még vittél komatálat? Ha szabad kéreznem, az ország melyik részén csinálják még? Szerintem az egyik legszebb szokás, de sajnos nagyon eltűnőben van!
Örülök, hogy tetszik a recept, remélem, harminc év után is ízleni fog :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

bernath52
bernath52h, 2010-10-18 19:52

Kedves Nóra !
Igen vittem, de ez régen volt. Ha megadod az emil-kédet részletesebben írok.
Egyébként az ország közepén lakom.
Üdv. MorZsóka

Dacota
Dacotah, 2010-10-25 10:45

kedves Zsóka!
Köszönöm szépen a kedves leveledet, maegkaptam, és szeretnék rá válaszolni, de ahányszor elküldöm, azt írja ki, hogy a címzett nem létezik. :( Iwiwt meg nem használom. Ha esetleg küldesz nekem egy másik e-mail címet, akkor tudnék válaszolni, mert nagyon szeretnék :)
További szép napot!
Szeretettel:
Nóra

bernath52
bernath52h, 2010-10-25 15:54

Kedves Dacota !

Nem értem, mert kapok leveleket. Azt gondolom, hogy:
-A vezeték és keresztnevem között nincsen pont !

Kíváncsi leszek !
Üdv. MorZsóka

Dacota
Dacotah, 2010-10-18 22:05

Kedves MorZsóka!
nagyon érdekelne, hogy zajlott a komaválasztás és kosárküldés a közelmúltban!
e-mail címem: norci.n@freemail.hu
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

vezsu
vezsucs, 2010-08-05 13:59

Hú-ha!!!! Egy ideig nem voltam a neten és nem gyozok be telni a sok újdonsággal! Gyonyorú a ,,marlenkád,,.....gratulálok!!!!!.....és nagyon meghatott, hogy ,,szerepelek,, a receptedben....koszonom

Dacota
Dacotacs, 2010-08-05 14:33

Kedves Zsuzsi!
Örülök, hogy tetszik, volt vele meló :D. Az említés pedig természetes, félig-meddig csapatmunka volt.:)
Szép napot!

szurosp
szurospsze, 2010-08-04 23:56

Nem tudom, lehet hogy hülyeséget beszélek, de valahol olvastam, hogy a sűrített tejet lehet úgy is főzni, hogy félig vízzel teli fazékba állítod konzervdobozban, nem kinyitva, és úgy főzöd három órát. Nekem ez nem tűnik nehéznek, de még nem próbáltam, ezért nem tudom, működik-e. A legjobbakat: Mrs Smith

Dacota
Dacotacs, 2010-08-05 01:15

Kedves Mrs Smith!
Nem beszélsz hülyeségeket, a hivatalos Marlenka honlap ezt a módszert írja le. :) Utána állítólag valamilyen barna cucc lesz belőle, és azt kell tovább dolgozni a krémhez.
Puszil:
Nóra

LepkePillangó
LepkePillangósze, 2010-08-04 23:50

Eszem ágában sincs 3 órán keresztül sűrített tejet főzni! Szerintem addig pihennek a kamrában, amíg jobb sorsot nem találok nekik!
Meggyőztek a képek, és hozzászólások, illetve a leírás alapján komoly marlenka ismeret bújkál! Köszönöm!

Dacota
Dacotacs, 2010-08-05 01:19

Kedves LepkePillangó!
Köszönöm, remélem ízleni fog! Ha nem tudsz mit kezdeni a sűrített tejjel, és ha lesz időd meg kedved, próbáld ki a Flan Napolitanot (http://www.nosalty.hu/flan_napolitano_recept_10924). Szoktam néha sűrített tejet használni, de ez a legtutibb cucc, amit valaha csináltam belőle, és nem is olyan nehéz, meg hamar elő lehet készíteni.
Jó főzőcskézést!
Üdv:
Nóra

LepkePillangó
LepkePillangók, 2010-08-03 23:51

Most látom, ezt a sűrített tej dolgot, amikor 1 éve őrzöm (éppen marlenkára hangolódok) a konzerveket?! Akkor most mi legyen velük?

Dacota
Dacotasze, 2010-08-04 10:04

Kedves LepkePillangó!
Háát, ha már ott vannak, és van inkább van kedved olyan krémet főzni, akkor ezen a linken: http://www.marlenkamagyarorszag.hu/receptek.html
megtalálod a gyári Marlenka receptjét. Általában a tésztát gyalázták, nem a krémet, úgyhogy, ha el akarod lőni a sűrített tejeket Marlenkának, akkor szerintem próbáld meg ezt azt a krémet, ami ott van fenn, és csináld ennek a tésztáját, mert ez biztos működik. Ha pedig nem akarsz 3 órát sűrített tejet főzni, akkor próbáld ki ezt, ahogy van, és a tejet meg lődd el mondjuk a Házmester-szelethez, azt nem kell főzni :)
Akárhogy döntessz, szép napot és jó sütögetést.
Üdvözlettel:
Nóra

Dacota
Dacotasze, 2010-07-21 21:43

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy tetszik Nektek, próbáljátok ki, hogy milyen, mert szerintem tényleg hasonlít a legismertebb változatra, de hát minden szentnek maga felé hajlik a keze...úgyhogy kíváncsian várom az ítéleteket. :)
A közreműködőknek pedig tolmácsolom a hálás köszöneteket :)

maria_0725
maria_0725sze, 2010-07-21 20:22

Én még ilyet soha nem ettem, úgy hogy itt az ideje a kipróbálásnak.Marika

Vikike96
Vikike96sze, 2010-07-21 19:32

Én Szlovákiában élek és imádom ezt a sütit :) nem is gondoltam, hogy Ti is ismeritek . Sztem nagyon NEM bánjátok meg ha kipróbáljátok :) nyammmmmmm

Zit
Zitsze, 2010-07-21 17:16

Hűűű, Dacota, ismét nem csalódtam Benned! :-)) Ezer és egy köszönet a receptért!

Ildihó
Ildihósze, 2010-07-21 14:47

Nyami, Marlenka, imádjuk mi is :)
Ezer éve keresem én is a módját, hogy hogyan is készíthetném el házilag, köszönöm hogy most ezt megtehetem :)))

Dacota
Dacotasze, 2010-07-21 14:56

Kedves Ildikó!
Örülök, hogy tetszik, remélem, ízleni is fog!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Mana75
Mana75sze, 2010-07-21 16:06

Örülök, hogy feltetted és kikísérletezted nekünk ezt a receptet! Köszi szépen érte neked is és az összes többi segítőnek! Alig várom, hogy legyen egy kis időm és elkészíthessem! :-) Köszi: Mana

948