A népi gyógyászat nagyon kedveli: sokan gaznak nézik ezt a gyógyteát

Elsőre nem gondolnánk, de több olyan növény is van a kertünkben, melyre mi gyomként tekintünk, mégis rejtett képességei vannak, és sokkal többre hivatott, mint hogy bosszúságot okozzon nekünk. Most mutatunk egy ilyet, melyet a népgyógyászat előszeretettel használ!

Egészen biztos, hogy képről te is felismered a tarackbúzát, ami minden kertben, útszélen, köztéren és egybefüggő füves területen felüti a fejét. Gazként tekintünk rá, de valójában értékes gyomnövény, amivel érdemes jobban megismerkedni!

Tarackbúza
A népi gyógyászat nagyon kedveli: sokan gaznak nézik ezt a gyógyteát

A tarackbúza sokkal többre hivatott annál, mint hogy a kertünkben gazolva bezsákoljuk vagy a komposztra dobjuk. Habár gyomnövényként tekintünk rá, ezzel együtt gyógynövény is.

A tarackbúza kilós ára gyógynövény-szaküzletekben 5-10 ezer forint körül mozog, és ízletes tea készíthető belőle.

Évelő növény, és gyorsan ellepheti a kertet, mert hiába pusztítjuk el a földfelszín feletti részét teljesen, illetve a föld alattinak a 95 százalékát, még így is képes regenerálni magát, és agresszívan áttörni a talajt. A tarackbúza tarack nevezetű, föld alatti része hosszúra nyúlik, sok oldalágat ereszt, a földfelszín felett pedig zöldes szárakat növeszt.

Mire jó a tarackbúza?

A tarackbúza, másnéven rhizoma graminis egy olyan gyomnövény, mely gyógyít is. A tarackbúzának a föld alatti szárrészét használja fel a népi gyógyászat.

A tarackból készült tea székrekedésre, hashajtásra alkalmas. Emellett anyagcserefokozó, hurutoldó, de reumatikus fájdalmak, húgyúti fertőzések és vesehomok ellen is bevethető.

A tricin nevű polifruktozán egy szénhidrátvegyület, amely megtalálható a növényben, de B-vitamin-, kovasav-, karvakrol-, karvon- és szilikáttartalma is van. A legtöbb hatóanyagot ősszel és kora tavasszal tartalmazza a tarack, ezért érdemes ekkor szedni: megmossuk, oldalgyökerétől megtisztítjuk, szétterítve megszárítjuk, forrázatát pedig teaként fogyaszthatjuk.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek