Lenmagliszt

Lenmagliszt

Leírás

A len magjából az olaj kipréselése után őrléssel nyert lisztféle. A len évezredek óta ismert és használt haszon- ill. gyógynövény. A szárából nyert rostokat szövetkészítésre, magját pedig étkezési és gyógyászati célokra használták. A lenmagból nyert olaj nem csak táplálkozási célokra alkalmas, festékeket, lakkokat, ragasztókat is gyártanak belőle. A lenmag fogyasztása rendkívül egészséges, mivel igen nagy arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, amelyek előállítására az emberi szervezet képtelen. A lenmagnak magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, kezelhetőek az ízületi gyulladások, serkenti az agyműködést. Lenmaglisztet elsősorban kenyérsütésre használnak, de terápiás céllal, esetleg tejtermékekkel fogyasztva orvosolhatóak vele bizonyos gyomorbántalmak

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös, száraz helyen.

100g Lenmagliszt

fehérjetartalom

25 g

zsírtartalom

16 g

szénhidráttartalom

2 g

víztartalom

0 g

gramm lenmagliszt?

Top ásványi anyagok

Magnézium

550 mg

Kalcium

375 mg

Vas

8 mg

Cink

6 mg

Top vitaminok

Kolin

112 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Tiamin - B1 vitamin

2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

25 g

Zsír

telített zsírsav

1 g

egyszeresen telített zsírsav

3 g

többszörösen telített zsírsav

12 g

ásványi anyagok

Kalcium

375 mg

Vas

8 mg

Magnézium

550 mg

Cink

6 mg

Mangán

3 mg

Szelén

35 µg

szénhidrát

rost

38 g

cukor

2 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

2 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1 mg

Folsav

122 µg

Kolin

112 mg

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek