Szuper gyakorlatok a feszes popsiért!

Feszes popsit szeretnél? A rossz hír, hogy magától nem fog megtörténni, a jó hír, hogy két egyszerű gyakorlaton na meg persze nagy adag kitartáson kívül nem kell hozzá más!

Feszes popsi - ki ne szeretne ilyet birtokolni? Nyilván magától nem fog összejönni, de a jó hír, hogy nem kellenek hozzá bonyolult trükkök sem. Kitartásból persze érdemes feltankolni!

A guggolás és a kitörés a mai napig a két legnépszerűbb és talán leghatékonyabb gyakorlat, ha fenékformálásról van szó. A helyes testtartásra azonban kulcskérdés, mert a térdünk könnyen megérezheti, hogyha helytelenül végezzük a gyakorlatokat.

Nézzük mire érdemes odafigyelned!

1. Kitörés

 • Állj vállszélességű terpeszállásba, a lábfejed és a lábujjak előre nézzenek.
 • Húzd ki magad és feszítsd meg a hasizmokat. Végig nagyon figyelj rá, hogy a hátad egyenes maradjon.
 • Lépje ki előre. A vállaid és a lábujjaid előre nézzenek.
 • A hátul lévő térded hajlítsd, a súlypontod pedig maradjon középen.
 • A medencédet a talaj felé engedd, ne előre.
 • A gyakorlat végrehajtása során a térdeid derékszöget zárjanak be és nagyon ügyelj rá, hogy az elől lévő térded ne kerüljön a boka vonala elé, mert így pillanatok alatt túlterhelheted a térdízületed, amit egészen biztosan nem szeretnél.
 • Hajlítás után feszítsd meg az izmaid és lépj vissza kiinduló pozícióba.

A kitörés jól megdolgoztatja a nagy farizmot, a kis- és közép farizmot és a combhajlító izmot is, ráadásul remekül fejleszti a koordinációs képességünket is. Hogyha a gyakorlatot helyesen végzed, egész biztosan nem fog megfájdulni a térded sem!

Olvastad már?

Így lesz lapos hasad derékfájás nélkül!

2. Guggolás

A guggolás, bár egyszerűnek tűnik, a test számára mégis nagyon összetett feladat. Igaz, hogy egy egyszerű alapgyakorlat, de az egész testet átmozgatja. Megdolgoztatja a farizmokat, a comb izmaikat, még a hátizomzat alsó részét is, de a csípő-, térd- és bokaízületeink is nagy terhelést kapnak, ezért fontos, hogy jól csináld.

 • Állj csípőszélességű terpeszbe!
 • A talpaid legyenek a talajon, a lábfejek és a térdek előre nézzenek.
 • A hátad végig tartsd egyenesen és feszítsd meg a hasadat, így nem terheled a derekadat.
 • Told ki a feneket és közben a testsúlyodat helyezd hátra, mintha egy sámlira szeretnél leülni, de közben figyelj rá, hogy a térded ne kerüljön a lábujjaid vonala elé. Ha még egy kicsit instabilnak érzed magad, inkább kapaszkodj a kanapéba.

Tapasztalataim szerint a leggyakoribb hiba, hogy guggolásnál sokan nem a feneküket tolják hátra, hanem a térdet előre, ez pedig nem jó. Sőt, kifejezetten káros a térdízületünk épségére nézve. Nagyon figyelj rá, hogy a térdeid teljesen fixen maradjanak, a lábujjaid vonala mögött.

Mindkét gyakorlatra igaz, hogy amíg nem alakul ki a helyes testtudat és a testtartásban is vannak kiküszöbölésre szoruló hibák, addig nagyobb az esély arra, hogy rosszul fogod végezni a gyakorlatot. A hibásan végzett gyakorlat pedig sajnos többet árt, mint amennyit használ, ezért mindig figyeld magad a tükörben. Így könnyebben tudod korrigálni az esetleges rossz mozdulatokat.

Az első néhány alkalommal mindenképpen fordulj edzőhöz, hogy segítsen a gyakorlatok helyes elsajátításában, mivel segítség nélkül valószínűleg nem fogsz tudni minden rossz mozdulatot észrevenni.

(címlapfotó: Thinkstock)

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi