Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A gyerekek egyik kedvenc része minden születésnapon, amikor elfújhatják a gyertyákat a tortájukon, de valljuk be: azért a felnőttek is élvezik! De akkor mégis miért nem érdemes követni ezt a szokást?

A torta szinte minden születésnapi ünneplés kötelező eleme, és ugyanígy a gyertyák elfújása is. A hagyomány egészen régre, az emberemlékezet kezdetére vezethető vissza: úgy tartották, hogy a gyertya elfújásával felszabaduló füst képes eljuttatni a születésnapi kívánságokat az istenekhez. Ma már csak egyszerű tradícióról van szó: egymást követi az éneklés, a torta átadása, a kívánság elmondása fejben, majd a gyertyák elfújása. Egy tanulmány azonban rámutatott, hogy egyáltalán nem olyan jó ötlet, ha ezt a gyakorlatot követjük.

Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A dél-karolinai Clemson Egyetem egy kutatása ugyanis kimutatta, hogy azokon a születésnapi tortákon, amelyeken gyertyákat helyeztek el, majd elfújták azokat, sokkal több baktérium található, mint azokon, amelyeken nem volt semmi.

A kutatók fogtak egy darab cukormázzal borított tortát, és megvizsgálták a rajta található baktériumok mennyiségét. Ezután feldíszítették, elfújták rajta a gyertyákat, majd vártak 15 percet és újra elvégezték a mérést. A kísérlet pedig sokkoló eredményt hozott: számottevő volt ugyanis a különbség a baktériumok számában. De nem csak magától a fújástól ugrott meg a felületen a kórokozók száma: a szokás miatt kialakult nedvesebb környezet plusz baktériumoknak is táptalajt biztosított a szaporodáshoz. A szóban forgó tortadarabon például 100 különböző típust fedeztek fel.

Éppen ezért érdemes tehát meggondolni, hogy hogyan ünneplünk, ha egy évvel öregebbek lettünk. Ha nem szeretnénk teljesen elhagyni a szokást, akkor már azzal is sokat tehetünk, ha meggyőződünk arról, hogy teljesen egészségesek vagyunk, amikor ünneplése kerül a sor.

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek