Melyik szőlő egészségesebb? A magvas vagy a mag nélküli?

Ősszel lehetetlen nem észrevenni a vidám szőlőfürtöket a piacokon és a szupermarketek gyümölcsrészlegén, ahol a kék, lila és fehér húsú gyümölcsök sorakoznak. Felmerülhet a kérdés, hogy a magvas vagy mag nélküli változatot érdemes kosárba tenni, ha minél többet szeretnénk tenni egészségünkért.

A szőlőt akkor sem tudnánk kikerülni az őszi szezonban, ha akarnánk, hiszen az édeskés gyümölcsnek már az illatát messziről érezni. Vannak, akik kényelmi szempontból a mag nélküli szőlő mellett döntenek, hiszen a mag szétrágásával enyhén kesernyés íz maradhat a szájban. Na de vajon a magvas vagy mag nélküli változat az egészségesebb?

A magvas és mag nélküli szőlőnek is megvannak a maga előnyei

A szőlő rendkívül gazdag antioxidánsokban és más értékes vitaminokban. A mag nélküli változatot a nemesítésnek köszönhetjük, hiszen az oltás és dugványozás technikája lehetővé tette ezt a jóval kényelmesebben fogyasztható gyümölcsváltozatot is.

Miért érdemes a magvas szőlőt választani?

A szőlőnek nemcsak a héjában található rengeteg antioxidáns, hanem a magjában is. Emellett a mag még OPC flavenoidokban, proantocianidinokban, polifenolokban, illetve a rezveratrol vegyületekben is igen gazdag, ami hatással van a koleszterinszintre, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A gyulladások és fertőzések kialakulásának esélyét is csökkentheti, valamint jótékony hatással van a vérkeringésre. A benne lévő melatonin pedig a nyugodt alvást is elősegítheti.

Miért jó nekünk a mag nélküli változat?

Ugyan a magokban lévő sok jót nem tudjuk bevinni a mag nélküli szőlővel, a gyümölcshús értékes vitaminjait és rostjait viszont igen.

A magok elrágásával járó kellemetlen íz így nem jelentkezik, és a gyerekeket is könnyebb rávenni a gyümölcs fogyasztására, arról nem is beszélve, hogy egy-egy saláta, lekvár vagy desszert jóval egyszerűbben elkészíthető magtalanul.

Plusz pont a mag nélküli változatnak, hogy a fogszabályzósoknak és műfogsort viselőknek is élvezetesebbé teszi a szőlőmajszolást.

Forrásunk volt.


Még több őszi cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek