Ennyivel lehet drágább idén a magyar szőlő

Az idei szárazság hatására idén kevesebb szőlő leszüretelésére számítanak a termelők, amely egyben a gyümölcs drágulását is jelentheti.

Jelentősen emelkedhet a szőlő ára idén, a Sokszínű vidék cikke szerint ugyanis a termelői áraknak átlagosan 10-20%-kal kellene meghaladnia a tavalyiakat.

A termelők idén alacsonyabb szőlőtermést várnak a nagy aszály miatt, ezen felül pedig a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár-előrejelzések is a tavalyinál jelentősen magasabb gyümölcsárakat indokolnak, derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A szőlő esetében is drágulásra kell számítani

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkészítette az idei évre vonatkozó szőlőár-előrejelzését. Ezek az adatok és mutatók arra szolgálnak, hogy a szüret idejére, ha csak jelzésértékűen is, de kiderüljenek, milyen átlagárak várhatóak a szőlő esetében. Jelenleg az egyes borvidékeken van a sor, hogy végső döntést hozzanak a területükön érvényes prognózisról és azt közzétegyék. Nagy a jelentősége a borvidékek erre vonatkozó döntéseinek, ugyanis a szőlőár előrejelzése jó igazodási pont a szőlőtermelők és a felvásárlók számára az árról szóló megegyezés kialakításakor

– áll a közleményben.

Az Agrárminisztérium szerint nagy lesz a kereslet a magyar szőlőre és a magyar borra, Európában pedig idén nem lesz kiugróan jó szőlőtermés az aszály miatt. Az elkészült szőlőár-előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet, illetve a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető alacsony szőlőtermés-mennyiség hatását

– fogalmaznak.

Ahogy a Sokszínű vidék írja, a termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20%-kal kellene meghaladnia a tavalyiakat, de természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili