Kevesebb és jóval drágább lehet két kedvenc gyümölcsünk

Kevesebb citrusféle érkezhet hamarosan az Európai Unióba egy új, szigorúbb szabályozás miatt. A kisebb méretű szállítmányok miatt hamarosan jóval drágább lehet a narancs és a citrom is.

Jelentősen visszaeshet az EU-ba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – írja a vg.hu. A tagországokba érkező gyümölcsök zömmel Dél-Afrikából érkeznek, az Európai Unió szakhatósága azonban szigorította növényegészségügyi szabályait a citrusfélékre vonatkozóan.

A citrusfélék esetében sem ússzuk meg a drágulást

Az új előírások szerint az EU-ban csak úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek forgalomba hivatalosan annak érdekében, hogy más szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el a kontinensen a narancslepkéket vagy más néven hamis molylepkéket.

A kezelés nemcsak költséges a termelőknek, de sok szakértő szerint a hatékonysága is vitatott.

Az uniós szabály miatt drágulni fognak a citrusfélék. Az áremelkedés egyfelől azért is biztos, mert szűkülni fog a piac, ha a termelők nem tudnak Európába gyümölcsöt behozni, másfelől pedig a dél-afrikai termelőknek is emelkedni fognak az előállítási költségeik, ha eleget tesznek a szabályoknak. A gyors, mindössze három hét alatt életbe lépett döntéshozatal miatt nagyon sok, becslések szerint 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...