Kevesebb és jóval drágább lehet két kedvenc gyümölcsünk

Kevesebb citrusféle érkezhet hamarosan az Európai Unióba egy új, szigorúbb szabályozás miatt. A kisebb méretű szállítmányok miatt hamarosan jóval drágább lehet a narancs és a citrom is.

Jelentősen visszaeshet az EU-ba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – írja a vg.hu. A tagországokba érkező gyümölcsök zömmel Dél-Afrikából érkeznek, az Európai Unió szakhatósága azonban szigorította növényegészségügyi szabályait a citrusfélékre vonatkozóan.

A citrusfélék esetében sem ússzuk meg a drágulást

Az új előírások szerint az EU-ban csak úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek forgalomba hivatalosan annak érdekében, hogy más szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el a kontinensen a narancslepkéket vagy más néven hamis molylepkéket.

A kezelés nemcsak költséges a termelőknek, de sok szakértő szerint a hatékonysága is vitatott.

Az uniós szabály miatt drágulni fognak a citrusfélék. Az áremelkedés egyfelől azért is biztos, mert szűkülni fog a piac, ha a termelők nem tudnak Európába gyümölcsöt behozni, másfelől pedig a dél-afrikai termelőknek is emelkedni fognak az előállítási költségeik, ha eleget tesznek a szabályoknak. A gyors, mindössze három hét alatt életbe lépett döntéshozatal miatt nagyon sok, becslések szerint 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.