Sokkal drágább lesz az egyik kedvenc hüvelyesünk

Érdemes lehet még most néhány konzerv csicseriborsót betárazni a spájzba, hamarosan ugyanis hiány lehet a népszerű hüvelyesből, a boltban kapható termékek pedig magasabb áron lesznek beszerezhetőek.

Újabb élelmiszerből lehet hiány az ukrán-orosz háború miatt. Oroszország és Ukrajna a világ két legmeghatározóbb csicseriborsó-exportőre, előbbi évente 200-250 ezer tonna körül exportál szerte a világban, Ukrajna pedig csaknem évi 30-50 ezer tonnás termést biztosított évente a háború kezdetéig.

A hvg.hu a The New York Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy az idei csicseriborsó-kínálat akár 20 százalékkal is kevesebb lehet az előző évekhez képest.

Orosz, ukrán, de még amerikai termésből is jóval kevesebb lesz – az is drágábban

„Globálisan a csicseriborsó ára 15-20 százalékkal emelkedhet – ugyanannyival, mint amennyivel a kínálat csökken” – mondta Navneet Singh Chhabra, a kereskedelmi szövetség elemzője és a Shree Sheela International, egy globális csicseriborsó-kereskedő cég igazgatója.

Bár a háború nagy mértékben beleszól az idei termés alakulásába (Ukrajna például az előrejelzések szerint idén legfeljebb 5 ezer tonna csicseriborsót lesz képes előállítani), Amerika, a világ 4. legnagyobb csicseriborsó-exportőre is jóval kevesebb termést fog tudni piacra dobni. A The Guardian szerint Amerikában a rossz időjárás és a jövedelmezőbb terményekre való átállás az elmúlt két évben akadályozta a termelést, aminek következtében 2022-ben öt százalékkal kevesebb hektáron ültetnek csicseriborsót, sőt, az Egyesült Államok teljes készletei is 10 százalékkal csökkentek.

Forrásaink voltak.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek