6 szokás, ami hozzásegíthette Erzsébetet a hosszú élethez

Hétfőn eltemették II. Erzsébet királynőt, aki 96 éves koráig élt. De vajon mi volt a titka hosszú életének?

II. Erzsébet királynő az angol történelem leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. Pontosan 96 évet és 4 hónapot élt meg, mely nemcsak a genetikának köszönhető, hanem rendkívül egészséges életmódjának is. Nézzük, milyen szokásai voltak, melyek hozzájárulhattak ahhoz, hogy megélje ezt a kort.

Tápláló és egészséges napindító

II. Erzsébet soha nem hagyta ki a reggelit, melyet minden nap pontosan 8:30-kor szolgáltak fel neki. Sok teória terjed arról, pontosan mit fogyasztott ilyenkor, de úgy tudni, hogy először egy csésze teát és kekszet, majd később egy tál zabkását.

Természetszeretet

A királynő két kedvenc hobbija a kertészkedés és a sétálás volt. Mind a kettő hozzájárulhat a hosszabb élethez a kutatások szerint.

Nem vetette meg a kétkezi munkát

Sok humor

Őfelségének a humora is igazán jó volt, és szívesen nevetett, bár ezt ritkábban láthattunk. A nevetés pedig köztudottan jót tesz az agynak és a testnek is: javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt. 

Óvatosan nassolt

II. Erzsébet a délutáni teája mellé lekváros kenyeret is fogyasztott, ami nem a legegészségesebb, szakértők szerint azonban ezzel sincs baj, hiszen a nassolás csak akkor okozhat gondot, ha mértéktelen.

Sport

A királynő köztudottan imádta a lovakat, és kiváló lovas hírében állt, ez pedig a testén kívül az elméjének is jót tehetett, ugyanis a rendszeres testmozgás szerepet játszik az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatlás megelőzésében.

Imádta a lovakat

A britek kedvence

Mint korábban említettük, a királynő a napot mindig teával kezdte, méghozzá egy jó Earl Grey-jel, melyet jó angol szokás szerint cukor nélkül, tejjel fogyasztott. A fekete tea erősíti az immunrendszert, és csökkenti a fertőzések kockázatát, ezért megnövelheti a várható élettartamot.

Forrásunk volt.


Még több a brit királyi családról:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek