Szívproblémákat okozhat heti 7 cukormentes üdítő

Egy kínai kutatócsoport azt állítja, hogy a heti több mint hét doboz cukormentes üdítőital fogyasztása komoly szívproblémák kialakulásosához vezethet.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a hetente hét vagy annál több doboz cukormentes üdítőital fogyasztása növelheti a hosszú távú szívproblémák kialakulásának kockázatát – olvasható a DailyMail oldalán.

Szívproblémákat okozhat heti 7 cukormentes üdítő

20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata

A négy évig tartó kutatásban 200 ezer olyan brit felnőtt vett részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak szívbetegséget. A vizsgálatok végeztével a tudósok megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente több mint két liter – nagyjából hét doboznyi – mesterséges édesítőszert tartalmazó italt fogyasztottak, 20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció (afib) kialakulásának esélye.

A friss tanulmány eredményeit nem sokkal azután publikálták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) lehetséges rákkeltő anyagnak minősítette az aszpartámot

– írja a cikk.

A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy nemcsak a mesterségesen édesített italok, hanem a cukorral édesített italok is növelhetik a pitvarfibrilláció kockázatát. Érdekesség azonban, hogy a természetes gyümölcslevek fogyasztása csökkentette az említett betegség kialakulásának kockázatát.

A kutatást vezető Dr. Ningjian Wang kiemelte, hogy még nem teljesen egyértelmű, miként kapcsolódik össze az édesített italok fogyasztása és a pitvarfibrilláció kockázata, ezért további kutatásokra van szükség.

Független szakértők azonban fenntartással kezelik a tanulmány eredményeit, mivel azok rövid távú megfigyeléseken alapulnak.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...