Ez a három mesterséges édesítőszer növeli a rák kockázatát

Ennek a három édesítőszernek a rendszeres fogyasztása akár 13-14 százalékkal növelheti a rák kialakulásnak kockázatát.

A tudósok már évtizedek óta hangoztatják, hogy a mesterséges édesítőszerek rákot okoznak. Eddig azonban még csak azt tudták bebizonyítani, hogy a laboratóriumi állatok esetében nőtt a rák kialakulásának kockázata, azt is megállapították, hogy a rágcsálókon végzett tesztek eredményei nem határozzák meg, az emberre milyen hatása van ezeknek a szereknek. Egy új tanulmányból azonban kiderült, az emberekre is veszélyesek a mesterséges édesítőszerek.

A Plos Medicine című tudományos lapban megjelent publikációban a kutatók több mint 100 ezer francia önkéntestől több mint egy évtizeden át gyűjtött adatokat vizsgálták – írja a hvg.hu.

Az eredményeikből azt a konklúziót vonták le, hogy a mesterséges édesítőszerek használata valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát. Számszerűsítve ez azt jelenti: akik fogyasztják, azoknál 13-14 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen daganatos megbetegedés.

Ez a három mesterséges édesítőszer növeli a rák kockázatát

A kutatásban három édesítőszer fogyasztásának a hatását vizsgálták: az aszpartámra, a szukralózra és az aceszulfám-K-ra. Ezeket különböző neveken találhatók meg a boltok polcain.

A tudósók azonban szeretnék felhívni a figyelmet, hogy azt biztosan nem tudják kijelenteni, hogy ezek a szerek valóban rákot okoznak-e, de a rendelkezésükre álló adatok alapján, biztosan megnövelik a rák kialakulásának kockázatát. Az aszpartám esetében 15 százalékkal, az aceszulfám-K esetben 13 százalékkal, míg a szukralóz esetében 3 százalékkal nő ennek esélye.

A fenti eredményt úgy kapták meg, hogy figyelembe vettek más, a rák kialakulásával kapcsolatos lehetséges tényezőket is, mint például a nem, az életkor vagy a dohányzás. Érdemes tehát odafigyelni azokra a termékekre a boltok polcain, melyek tartalmazzák ezeket az édesítőszereket, amik között lehetnek sütemények, üdítők és péksütemények is.

A BGR szerint ugyanakkor a cégek gyakran hirdetik úgy ezeket a termékeket, hogy egészségesebbek, mint a cukros változat.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Legújabb receptek

Kakaós-burgonyás kalács

Egy nagyon puha, légies kaláccsal szerettem volna meglepni a családot reggelire. Isteni lett, nem túl édes, lehet akár több részre osztani is, tölteni nutellával, csokoládéval. Mi ...

Meggyes-kókuszos energiasüti

Nem bonyolult, sütés mentes isteni finom desszert, ha nem akarunk sok időt tölteni a konyhában, viszont vágyunk valami finomságra. Egyedül a hűlési időt kell megvárni, de nagyon gyorsan ...

Extra tepertős pogácsa

Az isteni tepertős pogácsa hagyományosabb módon zsírral, extra tepertősen. Mi jobban szeretjük, ha nem krémes, hanem darabos a tepertő, harapható állagú, így sokkal élvezhetőbb a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...