Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szex és homár: 43 év után ismét kiadják Salvador Dalí szakácskönyvét

Nagyon kevesen gondolnák, hogy Dalí a kulinária iránt is érdeklődött, ráadásul saját szakácskönyve is megjelent. De még milyen!

Dalít már hatévesen is érdekelte a főzés művészete, később feleségével, Galával pedig pazar vacsorákat is rendeztek a vendégeiknek. A szokatlan nevű és külsejű ételek receptjeit egy szakácskönyvben is lejegyezték, a Taschen kiadó ezt jelenteti meg most újra.  

Az 1971-ben, a mindössze 400 példányban megjelent „Les Diners de Gala” / Gala vacsorái / című kötet valószínűleg a legbizarrabb szakácskönyv, amivel valaha is találkozhattunk. Alkotója és illusztrátora Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, vagyis az isteni és dicsvágyó Dali, aki vallotta:

„tudom, mit eszek, azt nem tudom, hogy mit csinálok.”

A kiadó úgy döntött, hogy újra kiadja a szakácskönyvet minden furcsa, és csodálatos részletével együtt. A 136 receptet, amit a könyv tartalmaz, azok a legendás vacsorák ihlették, amit Dali és a felesége, Gala fogyasztottak akkoriban. A békától kezdve, a csigával töltött borjúhúson át, minden megtalálható a könyvben, természetesen a Dalihoz méltó, szürreális illusztrációkkal tarkítva.

„A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne.” 

A megadott receptek alapján akár el is készíthetjük az egyszerűnek hangzó rák erőlevest, avokádós pirítóst, ezeréves tojást, rokfortos pulykát vagy a Casanova koktélt, de ne csodálkozzunk, hogy szinte minden fogásban van egy kis „csavar”: az avokádókrémbe például bárányvelő, darált mandula és tequila kerül, a szárnyasba meg hurka, rokfort és svájci sajttöltelék.

Ez is érdekelhet!

[via BoredPanda]

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!