Szex és homár: 43 év után ismét kiadják Salvador Dalí szakácskönyvét

Nagyon kevesen gondolnák, hogy Dalí a kulinária iránt is érdeklődött, ráadásul saját szakácskönyve is megjelent. De még milyen!

Dalít már hatévesen is érdekelte a főzés művészete, később feleségével, Galával pedig pazar vacsorákat is rendeztek a vendégeiknek. A szokatlan nevű és külsejű ételek receptjeit egy szakácskönyvben is lejegyezték, a Taschen kiadó ezt jelenteti meg most újra.

Az 1971-ben, a mindössze 400 példányban megjelent "Les Diners de Gala" / Gala vacsorái / című kötet valószínűleg a legbizarrabb szakácskönyv, amivel valaha is találkozhattunk. Alkotója és illusztrátora Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, vagyis az isteni és dicsvágyó Dali, aki vallotta:

"tudom, mit eszek, azt nem tudom, hogy mit csinálok."

A kiadó úgy döntött, hogy újra kiadja a szakácskönyvet minden furcsa, és csodálatos részletével együtt. A 136 receptet, amit a könyv tartalmaz, azok a legendás vacsorák ihlették, amit Dali és a felesége, Gala fogyasztottak akkoriban. A békától kezdve, a csigával töltött borjúhúson át, minden megtalálható a könyvben, természetesen a Dalihoz méltó, szürreális illusztrációkkal tarkítva.

"A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."

A megadott receptek alapján akár el is készíthetjük az egyszerűnek hangzó rák erőlevest, avokádós pirítóst, ezeréves tojást, rokfortos pulykát vagy a Casanova koktélt, de ne csodálkozzunk, hogy szinte minden fogásban van egy kis "csavar": az avokádókrémbe például bárányvelő, darált mandula és tequila kerül, a szárnyasba meg hurka, rokfort és svájci sajttöltelék.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

17 szerepben a hamburger

Két francia művész megunta a munkahelyi szendvicseket, és nekiálltak hamburgereket sütni, végül 17 különböző szerepbe bújtatták a burgereket. A fotókat most te is láthatod!

Hering András

[via BoredPanda]

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...