Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olyat lépett a Burger King, amire senkire sem számított

Az orosz performanszművész, Pavlenszkij korábbi performanszait jelképező hamburgereket fog árusítani a Burger King, hogy elhozzák "a kultúrát a tömegnek".

Egyebek mellett a herezacskójának a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szögelésével ismertté vált szentpétervári művész, Pjotr Pavlenszkij (Petr Pavlensky) performanszai ihlette hamburgereket tervez árusítani a szentpétervári Burger King.

A hamburgereket feltehetően a következő performanszok ihlették.

  • Pavlenszkij 2014-ben szögesdrótba burkolózva köztéri szoborként kifeküdt a járdára a szentpétervári városháza előtt, a politikai elnyomás ellen tiltakozva. Az akciót előtt egy „ehető szögesdrótba” burkolt hamburgerrel „tiszteleg” az étterem.
  •  Pavlenszkij 2013 májusában bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak bebörtönzése ellen a Kazanyi székesegyház előtt Szentpéterváron. Ezt egy félig összevarrt szendvics jelképezi majd.
  •  Az említett Vörös téri akciója pedig – amellyel „a modern orosz társadalom politikai közönye és fatalizmusa ellen” tiltakozott – egy tálcához szögezett hamburgert ihletett.
  •  A negyedik hamburger egyik oldalát megégetik. A közleményből nem derül ki, hogy a szendvics melyik performanszt hivatott jelképezni, ugyanakkor Pavlenszkij legutóbb azzal került reflektorfénybe, hogy felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének egyik ajtaját. Emiatt eljárást is indítottak ellene, amely végül egy 500 ezer rubeles (mintegy 2 millió forintos) bírsággal zárult.

Az oroszországi Burger King az év eleje óta több provokatív reklámkampánnyal is előrukkolt. A gyorsétteremlánc a közeljövőben indítandó rendhagyó kampányát azzal indokolta, hogy Pavlenszkij az egyik legismertebb ember Szentpéterváron.

Ez is érdekelhet!

[NOSALTY/MTI]

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!