Szerinted jogosan számítják fel a CSAPVIZET az éttermek?

Mi legyen a gyakorlat? A kancsó víz az asztalon vagy legyen feltüntetve a csapvíz ára külön, az itallapon? 

Visszatérő vitatéma a csapvíz vs. ásványvíz kérdése, hiszen annyi minden szól a PET palackokban árult vizek ellen, hogy mára sokan döntenek az ugyanolyan jó minőségű csapvíz, vagy tisztított csapvíz mellett. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az éttermek is előszeretettel tartanak műanyag flakonos ásványvizeket, így pedig szinte képtelenség kikerülni a feleslegesen keletkező műanyag hulladékot. A 24.hu utánajárt, hogy mi a szokás a hazai és más európai vendéglátóhelyeken, megtagadhatják-e az éttermek a kancsó ivóvíz felszolgálását, vagy éppen jogosan számolják fel a számla kérésekor.

Nagy indulatokat kavart, hogy egy soproni étterem decinként 30 forintot számolt fel a csapvízért, majd egy budai vendéglátóhelyen nem voltak hajlandóak csapvizet felszolgálni, így és jogosan indult el a vita, hogy mi legyen a bevett gyakorlat ebben a kérdésben.

A 24.hucikkekiemeli, hogy hazánkban ritkának számít a vendég asztalára automatikusan kihelyezett kancsó víz, egyszerűen nem terjedt el ez a gyakorlat, így érdemes rendeléskor külön kiemelni, hogy csapvizet kérünk.

Ezt olvastad már?

8 pizzázó Budapesten, ahová bármikor beugrunk vacsorázni

Ha sem üdítőt, sem alkoholt nem akarunk fogyasztani, akkor általában opcióként a víz marad, néhány évvel ezelőtt pedig még a fél liter citromos szóda rendelése is furcsának hatott, míg mára teljesen természetes nyáron ezt rendelni. Kávé mellé sok helyen adnak kísérőként egy deci vizet, specialty kávézókban alap az üvegekben kihelyezett csapvíz, ennek ellenére a 24.hu olvasója olyan népszerű helyen is megfordult, ahol a csapvíz rossz minőségére hivatkozva nem szolgálták fel azt.

Ez eléggé különös, tekintve, hogya vendéglátásban csakis ivóvíz minőségű vizet lehet felhasználni, nemcsak főzéshez, hanem mosogatáshoz, jégkockagyártáshoz is. Több olyan tervezett rendelet is az Európai Parlament előtt van, ami alacsony áron vagy ingyen kötelezné csapvíz felszolgálására az éttermeket, ezáltal is környezettudatosabb magatartásra nevelve a fogyasztókat, a brüsszeli vendéglátóipari érdekvédelmi testület ezt viszont csak a fizető vendégeknek biztosítaná.

Nagy-Britanniában, Franciaországban alap a kancsó víz a vendégek asztalán, de Németországban ugyanezért akár 5 eurót is fizethetünk. A 24.hu cikke kitér arra is, hogy Amerikában ugyan ingyen teszik az asztalunkra a csapvizet, de ne felejtsük el, hogy ott legalább 20 százalék a borravaló, nálunk 10 körüli, egyes országokban pedig egyáltalán nincs hagyománya.

A budapestiKontakt tulajdonosa, Bajkó Péter is elengedhetetlennek tartja a víz biztosítását,kávézójukban a vendégek bármikor fogyaszthatnak a pultra kihelyezett csapvizes palackokból, szemközti reggelizőjükben pedig kérésre bármikor szervíroznak csapvizet.

A népszerűZing burgerező házirendje szerint kötelező kiadni a csapvizet,ha a vendég kéri, illetve a betévedő kisállatoknak automatikusan ki kell helyezni vizestálat. Szeretnének változtatni, a cél az, hogy a csapvizet környezetbarát módon szolgálhassák fel a vendégeknek.

A népszerű budaiCsészényi Kávézó viszont nem így vélekedik a kérdésről,nem szolgálnak fel csapvizet, mert az a tapasztalatuk, hogy ezzel együtt a rendelési kedv is megáll, így hosszú távon ez nekik bevételkieséssel járna.

Te mit gondolsz? Legyen ingyenes a csapvíz, esetleg szerepeljen az itallapon, és kérjenek érte pénzt az éttermek?

Ezt olvastad már?

Ezeket a Stranger Things inspirálta fagyikelyheket bármikor megkóstolnánk

via24.hu

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek