Nem sokan gondolnánk, de a száraz kenyér nemcsak maradékmentő kenyérrakottas, házi zsemlemorzsa vagy esetleg édes bundáskenyér alapja lehet: bizony, olcsó növénytápoldat is készülhet belőle!
A szárazkenyér-alapú növényápoló oldat elősegítheti a talaj mikroorganizmusainak működését, miközben támogatja a növények fejlődését
– írja a Sokszínűvidék.
De miért hasznos a növényeknek a kenyér?
Bár a komposztot vagy a (mű)trágyát nem pótolja, de a lisztből, vízből és kovászból készülő kenyér tápanyagai serkentik a növények növekedését, táplálják a talajt. Használjuk a zöldségnövények, fűszernövények és virágzó dísznövények esetében - a paradicsom és a paprika kiemelten kedveli!
Így készüljön a kenyeres tápoldat
Hozzávalók
- pár szelet száraz kenyér (legyen sima kovászos, adalékmentes, és ne legyen penészes, mert az gombásodáshoz vezethet!)
- 1 liter langyos víz
Elkészítés
A kenyérszeleteket tedd egy edénybe, öntsd rá a langyos vizet, és hagyd állni 3-5 napig - ekkorra a kenyér erjedésnek indul. Szűrd le, és hígítsd tovább az oldatot vízzel, körülbelül 1:3 arányban. Az így kapott tápoldattal már meg is locsolhatod a növények tövét!
Jótanács:
- ne öntözd túl gyakran a növényeket vele, mert savanyíthatja a talajt - elég havonta egyszer-kétszer!
- inkább beltéren használjuk az oldatot, mert az erjedt illat odavonzhatja a rovarokat
Még több növényes érdekesség itt: