Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

A csúcsrothadást nem egy betegség, és nem is egy kártevő okozza... Na de akkor mégis micsoda? És hogy lehet ellene védekezni? Mutatjuk!

Nyakunkon az idei paradicsomszüret, úgyhogy már szinte a szánkban érezzük a belőle készített friss lecsó és a különféle paradicsomos ételek mennyei ízét. A baj csak az, hogy ha nem figyelünk kellőképpen, akkor csúcsrothadás ütheti fel a fejét a kedvenc piros gyümölcsünkön. Szerencsére akad megoldás a problémára! Íme!

Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

Kalciumhiányt jelez a csúcsrothadás

A gyümölcsök alján megjelenő csúnya barna, besüllyedt, vízzel átitatott foltok igazából a kalciumhiány jelei.

A legtöbb kezdő „paradicsomszülő" nem tudja, de a piros gyümölcsnek sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Elsősorban a nitrogén, a foszfor és a kálium fontos neki, ám akadnak különféle mikrotápanyagok is, amelyek mind szükségesek a termés egészségéhez.

Az egyik ilyen másodlagos tápanyag a kalcium. Ha ebből hiány alakul ki, akkor a gyümölcs funkciói károsodnak, ami a tövénél megjelenő rothadó foltokhoz vezet – írja a Sokszínű Vidék.

Fontos tudni, hogy a csúcsrothadást több tényező is előidézheti. Ilyen lehet például a nem megfelelő műtrágyahasználat, a hideg időjárás vagy a talaj nem megfelelő pH-ja.

Mi a megoldás?

Először is azonosítani kell a probléma okát, majd a gyümölcs egészségét károsító tényezőkön kell javítani.

Például érdemes következetesebben locsolni, hogy a talaj mindig nedves legyen a paradicsomok alatt. Ha pedig kalciumhiány vagy tápanyag-kiegyensúlyozatlanság okozza a problémát, akkor megfelelő tápanyaggal lehet javítani a helyzeten. Ha viszont a kedvezőtlen pH okolható a csúcsrothadásért, akkor kénnel vagy mésszel javítható.

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, akkor nem kell többé a csúcsrothadástól tartanunk! Jó lecsókészítést kívánunk!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...