Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

A csúcsrothadást nem egy betegség, és nem is egy kártevő okozza... Na de akkor mégis micsoda? És hogy lehet ellene védekezni? Mutatjuk!

Nyakunkon az idei paradicsomszüret, úgyhogy már szinte a szánkban érezzük a belőle készített friss lecsó és a különféle paradicsomos ételek mennyei ízét. A baj csak az, hogy ha nem figyelünk kellőképpen, akkor csúcsrothadás ütheti fel a fejét a kedvenc piros gyümölcsünkön. Szerencsére akad megoldás a problémára! Íme!

Így előzheted meg a paradicsom csúcsrothadását

Kalciumhiányt jelez a csúcsrothadás

A gyümölcsök alján megjelenő csúnya barna, besüllyedt, vízzel átitatott foltok igazából a kalciumhiány jelei.

A legtöbb kezdő „paradicsomszülő" nem tudja, de a piros gyümölcsnek sokféle tápanyagra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Elsősorban a nitrogén, a foszfor és a kálium fontos neki, ám akadnak különféle mikrotápanyagok is, amelyek mind szükségesek a termés egészségéhez.

Az egyik ilyen másodlagos tápanyag a kalcium. Ha ebből hiány alakul ki, akkor a gyümölcs funkciói károsodnak, ami a tövénél megjelenő rothadó foltokhoz vezet – írja a Sokszínű Vidék.

Fontos tudni, hogy a csúcsrothadást több tényező is előidézheti. Ilyen lehet például a nem megfelelő műtrágyahasználat, a hideg időjárás vagy a talaj nem megfelelő pH-ja.

Mi a megoldás?

Először is azonosítani kell a probléma okát, majd a gyümölcs egészségét károsító tényezőkön kell javítani.

Például érdemes következetesebben locsolni, hogy a talaj mindig nedves legyen a paradicsomok alatt. Ha pedig kalciumhiány vagy tápanyag-kiegyensúlyozatlanság okozza a problémát, akkor megfelelő tápanyaggal lehet javítani a helyzeten. Ha viszont a kedvezőtlen pH okolható a csúcsrothadásért, akkor kénnel vagy mésszel javítható.

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, akkor nem kell többé a csúcsrothadástól tartanunk! Jó lecsókészítést kívánunk!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...