Csak egy szaloncukor bukott el a karácsonyi vizsgálatokon

Húsz különböző szaloncukrot vizsgált be az ITM laborja, hogy megbizonyosodjanak róla, megfelelő-e a csomagolásokon a fogyasztók tájékoztatása.

Elrendelte egyik szokásos ünnepi vizsgálatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a szaloncukrokat vette górcső alá. A húsz bevizsgált édesség közül csupán eggyel akadt probléma, szerencsére nem minőségi, hanem fogyasztóvédelmi szempontból. A szaloncukrok esetében több dologra is oda kell figyelni, nehogy pórul járjunk karácsonykor.

Csak egy szaloncukor bukott el a karácsonyi vizsgálatokon

Mit vizsgáltak?

A húsz szaloncukor között akadt zselés, marcipános, de különlegesebb ízek is előfordultak: például tiramisus és tökmagkrémes töltelékű csokoládék. A cukrok készülhetnek mártott, töltött vagy kandírozott formában, ezekből most csak az első kettőt vették be a vizsgálatba.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat

- olvasható az ITM közleményében. A szaloncukroknál ugyanis elsősorban a bevonat-töltelék aránya kritikus kérdés. Ilyen szempontból szerencsére egyik terméket sem kellett kivonni a forgalomból.

Egy másik sarokkő a szaloncukor árusításában a csomagoláson feltüntetett információk pontossága. A rendelkezés szerint pontos határa van annak, mennyivel térhet el az előre csomagolt termékek tényleges tömege a feltüntetett mennyiséghez képest.

100 és 200 gramm között a maximális eltérés 9 százalék lehet, az ezen felüli különbség már intézkedést von maga után.

Mit találtak?

A 20 megvizsgált szaloncukor közül csupán egy esetében kellett ezt az intézkedést elindítani, ugyanis ennél a megengedhetőnél is kevesebb édesség került a csomagolásba.

A bevizsgált termékek listája és az eredmény megtalálható a Fogyasztóvédelmi portálon.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek