Műfenyő, húsmentes ünnepi menü? – íme a magyarok karácsonyi szokásai

Az Ikea legújabb felméréséből kiderül, milyenek az ünnepi szokásaink, ha vásárlásról van szó. Van-e karácsony igazi fenyő vagy éppen húsétel nélkül?

A magyarok nagyrésze műfenyővel készül az ünnepekre, nem jellemző az ételpazarlás, és a húsmentes karácsonyi menüre is egyre nagyobb a nyitottság. Ám a kézzel készített, illetve másodkézből beszerzett ajándékok még kevésbé vannak előtérben, és a fenntartható csomagolásról is van még mit tanulni – derül ki az IKEA legfrissebb kutatásából, ami a magyarok karácsonyi szokásait mérte fel.

A KARÁCSONYFA ÖRÖK KÉRDÉSE: MŰ VAGY VÁGOTT?

Az ünnepek közeledtével minden évben felmerül a téma, hogy melyik a jobb megoldás.

A több éven át használható, de műanyag fenyő, vagy a kevésbé környezetbarát, de illatozó élőfenyő?

A felmérés szerint a magyarok közel fele, mintegy 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg a megkérdezettek 36 százaléka vágott fával ünnepel. A többi válaszadó földlabdás fenyőt vásárol (8,8 százalék), mely később visszaültethető a természetbe, vagy más, kreatív alternatív megoldásokhoz nyúl (3,3 százalék), mint például a könyvekből állított „fenyőfa”, vagy a falra, karácsonyfa alakjában felhelyezett izzósor. A válaszadók között vannak, de csak nagyon kevesen, akik egyáltalán nem állítanak fát (5,5 százalék).

Műfenyő, húsmentes ünnepi menü? – íme a magyarok karácsonyi szokásai

NINCS KARÁCSONY HÚS NÉLKÜL

Gyakran az előkészületek legnagyobb fejfájást okozó része, ám mégis az együtt töltő idő egyik fénypontja a karácsonyi vacsora. A faállítási szokások mellett a kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok továbbra is inkább tradicionálisan húsos ételeket főznek az ünnepek alatt. A megkérdezettek 27 százaléka állítja, hogy soha nem főz húsmentesen karácsonykor, 51 százalék viszont néha ugyan húsmentes fogással is készül, de nem ez a fő szempont a menü kitalálásakor. Velük ellentétben csupán a válaszadók 12,7 százaléka az, aki minden évben húsmentesen főz, és hozzájuk csatlakozik további 8,1 százalék, amennyiben vegetáriánus vagy vegán vendég érkezik hozzájuk.

A húsmentes karácsony iránti nyitottság leginkább a 18-26 év közötti fiataloknál figyelhető meg a kutatás szerint.

A kutatás eredményei alapján a magyarokra nem jellemző a karácsonyi ételpazarlás, vagy az ünnepek alatt megemelkedett élelmiszer-hulladék előállítás. A válaszadók többsége, 41,7 százaléka lefagyasztja, és később elfogyasztja a karácsonyról megmaradt fogásokat, míg 36 százalék saját bevallása szerint úgy főz, hogy egyáltalán nem is hagy maradékot.

CSOMAGOLÓPAPÍR MINDENEKELŐTT

Az ajándékozás elengedhetetlen része a szeretet ünnepének. A digitális világból kissé kiszakadva, a minőségi együtt töltött idő és az élmények ajándékozása is egyre inkább fókuszba kerül, az ajándékbontás a karácsonyfa alatt továbbra is fontos része az ünnepi idillnek. Ám ez meglehetősen sok hulladéktermeléssel járhat, ha nem figyelünk oda. A válaszadók majd kétharmada (66 százalék) általában klasszikus karácsonyi csomagolópapírt használ, ami az ajándékról letépve sokszor egyből a szemetesben landol. Ugyanakkor 44,6 százaléka dönt olyan ajándéktasak vagy ajándékdoboz mellett, amit a következő évben újra használni lehet. Sőt minden tizedik ember már kifejezetten újrahasznosítható csomagolópapírt vásárol. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka állítja, hogy inkább be sem csomagolja az ajándékokat.

De mit is szeretnénk becsomagolni? Habár ezen a fronton is van némi nyitottság, hiszen a válaszadók több mint fele (54 százalék), bevallása szerint néha készít saját kezűleg ajándékot, használt darabokban már nem szívesen gondolkodnak. 64 százalékuk soha nem szokott másodkézből ajándékozni.

A válaszadók 12,7 százaléka az, aki minden évben húsmentesen főz

Az IKEA áruházak előtti területeken, (Budaörsön és Soroksáron a parkolóban, az Örs vezér téren az áruház előtti parkban) az idei évben is megtalálható a karácsonyfavásár, a készlet erejéig. December 2-től kezdődően 6 990 Ft-ért lehet megvásárolni a fákat, melyből 3 500 Ft visszajár IKEA kártyán, melyet 2022. január 2. és 2022. március 31. között használhatnak fel az áruházakban.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a karácsonyi időszakban lényegesen több online rendelés érkezik, és egészen január végéig kitart a nagyobb forgalom. Az online módon rendelők választhatnak a házhozszállítás, vagy a „Kattints és Vedd át” szolgáltatások között, ez utóbbi esetben a megrendelt terméket az áruházakban, Önkiszolgáló Csomagponton, vagy a vidéki Átvételi pontok egyikén vehetik át. Amennyiben a vásárlók azt szeretnék, hogy karácsonyra megérkezzen a termékek, érdemes legkésőbb 2021. december 14-ig leadniuk a rendelést, így az elérhető kapacitás függvényében, a munkatársak az ünnepek előtt át tudják adni szállítópartnereknek a termékeket - javasolja az áruház vezetősége.

Az IKEA áruházak 2021. december 24–26. között és 2021. december 31-én, valamint 2022. január 1-jén zárva tartanak.

A felmérést az IKEA Magyarország megbízásából az IPSOS piackutató cég készítette. Az adatfelvétel 2021. novemberében zajlott. A 800 fős válaszadói minta az aktív korú, 1865 éves magyar alapsokaságot reprezentálja nem és kor szerint.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: