Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.

Öt kategóriában ítélték oda a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által most alapított Par Excellence díjat.

A szövetség 2011. májusi megalakulása óta több mint ötven szakmai programot és továbbképzést szervezett tagjainak, ezek során folyamatosan kapcsolatban áll és szorosan együttműködik a hazai borszakma meghatározó szakembereivel, így merült fel egy díj létrehozásának gondolata.

A Par Excellence díj a Magyar Sommelier Szövetség szakmai elismerése olyanoknak, akik tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, illetve különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, valamint a vendéglátói munka megbecsültségének és népszerűsítésének növeléséhez. Az elismerés odaítélésekor figyelembe veszik a díjazott eddigi magas színvonalú szakmai tevékenységét és azt is, hogy munkássága mennyire segíti a szövetség célkitűzéseinek megvalósulását.

Heimann Zoltán szekszárdi borász termelő kategóriában nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint a Heimann Családi Birtok a sommelier-kkel, borpincérekkel hagyományosan jó viszonyt ápol, partnernek tekinti őket. Heimann Zoltán borait és szakmai munkáját belföldön és külföldön egyaránt elismerik: 2011-ben Stuttgartban azt ArtVinum az év európai borszakértőjének, 2013-ban pedig a Budapest Business Journal az év gasztroborászának választotta.

Vendéglátó kategóriában a Gundel Étterem csapata veheti át a díjat. Mint az indoklás emlékeztet, a Gundelben dolgozott először Magyarországon főállású sommelier Malatinszky Csaba személyében, és az étteremhez kötődik Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok, valamint Cseke Gábor sommelier bajnok is. A Gundel Étterem csapatának meghatározó tagjai olyan szakemberek, mint Buday Gábor, Alföldy Tádé és Bándoli Attila ügyvezető igazgatók, valamint Kozma Kálmán, a Gundel Ház igazgatója.

Szakíró kategóriában a Masosz Alkonyi Lászlót díjazza, aki az első nívós hazai boros szaklap, a Borbarát Magazin kiadója és főszerkesztője volt, és olyan jelentős könyvek fűződnek a nevéhez, mint például a Tokaj - A szabadság bora, a Birtokok és Borok, a Tokaj - Dűlőmitológia vagy a Tokaj - HetedHétHatár. Jelenleg a 300 éves tokaji dűlőklasszifikáció rekonstruálásán és egy tállyai birtok felépítésén dolgozik.

Par Excellence díjjal oktató kategóriában Káli Ildikót, a Kodolányi János Főiskola címzetes docensét tüntették ki. A díjazott több mint tíz éve tanít bortanfolyamokon, így a hajdani Magyar Borok Házában, a Vatel Rendezvényiskolában, a Dionysos borházban, később a francia Sopexa borpromóciós szervezet felkérésére tartott kurzusokat. Nemcsak oktat, hanem közösséget is teremt, érezhetően missziónak tekinti a minőségi borkultúra terjesztését.

Szalay Péter, az IFDT Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa kereskedő kategóriában részesül a díjban. Cége 1998-tól foglalkozik borkereskedelemmel; a széles import portfólió mellett az elmúlt évtized közepén kezdett magyar borokat is forgalmazni, ezek részaránya már döntő a termékpalettán. Az IFDT 2011 óta évente megrendezi a Spirit of Wine portfóliókóstolót, ahol reprezentatív termékbemutatót tart partnereinek és a sommelier-knek, borpincéreknek; sommelier-k bevonásával rendszeresen tart kóstolótréninget a felszolgáló csapatnak.

Az ünnepélyes díjátadásra 2015. február 22-én, a magyar sommelier bajnokság aznapi döntőjének megkezdése előtt, a budapesti Hotel Corinthia Kávébár Bazár 2015 rendezvényének keretében kerül sor - közölte a Masosz.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.