Ne rendeld, süsd! – Pizzakészítés otthon

Pizzázni jó. Sokan pizzázni még jobb. Saját készítésű pizzát falatozni együtt az asztalnál a legeslegjobb. Felejtsd el végre a futár számát és rendezz pizzapartit!

Néhány szabály betartásával a házilag készített pizza könnyen verheti a kedvenc pizzériánkból érkezőt. Lássuk, mit kell tudni a pizza készítéséről, az alapanyagtól a sütésig.

A tészta

Liszt, élesztő, víz, olívaolaj, só. Ennyi kell a jó pizzatésztához, semmi több. Na, és persze a megfelelő arányok. Lisztből jó, ha az olaszok által is használt 00-ás típust szerezzük be, ez egy nagyon finomra őrölt liszt, ideális a pizzához. Még jobb textúrát kapunk, ha a lisztmennyiség 20%-át kiváltjuk egészen finom szemcséjű búzadarával. Olívaolajból túl sokat ne tegyünk a tésztához, mert akkor nagyon ruganyos lesz, és nehéz lesz vékonyra húzni. Ezen a ponton nem is kérdéses, hogy vékony vagy vastag legyen-e a tészta, egyértelmű, hogy az autentikus pizza papírvékony.

A szósz

Vékonyan megkenni a formára húzott pizzatésztát házi paradicsomszósszal, kötelező lépés. Hogy a paradicsomszószt mivel ízesítjük, a só, bors, oregánó alap fűszereken kívül, teszünk-e bele bazsalikomot, fokhagymát stb., rajtunk áll.SZ

A feltét

A kevesebb sokszor több elvet tartsuk szem előtt, mikor a pizza „megpakolásához” érünk. Klasszikusan három-négy finomságnál nem kerül több a pizza tetejére. Szardella, olajbogyó, prosciutto, articsóka, tonhal, kapribogyó, pancetta, olasz szalámi, ricotta, pepperoni, mozzarella, bazsalikom, rukkola – néhány a hagyományos feltétek közül. A két utóbbit a frissen sült pizzára szokás szórni. Ezen felül a fantáziánkra és aktuális hangulatunkra hagyatkozzunk a pizzafeltétek kiválasztásakor.

Ízkalandok Észak-Olaszországban

A forma

Alapesetben a pizza kerek. Hogy mekkora, szintén rajtunk és a sütőnk méretén múlik. A mini pizzák is jópofák lehetnek, esetükben sokféle feltétvariációval sülhetnek a pizzák. Ha csak a kihúzott tészta egyik felére halmozzuk a finomságokat, és ráhajtjuk a másik felét, kész is a calzone, azaz töltött pizza. Rudakba sodorva a pizzatésztát pedig grissiniket kapunk.

A sütés

Pizzasütő kemence híján (ami elég valószínű eset) a legjobb amit tehetünk a pizzasütés érdekében, hogy elhelyezünk a sütő alján egy speciális pizzasütő lapot vagy egy méretre vágott márvány- vagy gránitlapot. Ezek nagyon jól felveszik és átadják a hőt, közvetlenül ezen sütve a pizzát, szuper végeredményt kapunk. A lapot a sütővel együtt hevítsük maximális hőre (250, de még jobb, ha 300 fokra).

A pizzaevés etikettje

Felejtsük el a kést és a villát, a pizzaszeleteket félbehajtva, puszta kézzel faljuk be az egészet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek