Ne rendeld, süsd! – Pizzakészítés otthon

Pizzázni jó. Sokan pizzázni még jobb. Saját készítésű pizzát falatozni együtt az asztalnál a legeslegjobb. Felejtsd el végre a futár számát és rendezz pizzapartit!

Néhány szabály betartásával a házilag készített pizza könnyen verheti a kedvenc pizzériánkból érkezőt. Lássuk, mit kell tudni a pizza készítéséről, az alapanyagtól a sütésig.

A tészta

Liszt, élesztő, víz, olívaolaj, só. Ennyi kell a jó pizzatésztához, semmi több. Na, és persze a megfelelő arányok. Lisztből jó, ha az olaszok által is használt 00-ás típust szerezzük be, ez egy nagyon finomra őrölt liszt, ideális a pizzához. Még jobb textúrát kapunk, ha a lisztmennyiség 20%-át kiváltjuk egészen finom szemcséjű búzadarával. Olívaolajból túl sokat ne tegyünk a tésztához, mert akkor nagyon ruganyos lesz, és nehéz lesz vékonyra húzni. Ezen a ponton nem is kérdéses, hogy vékony vagy vastag legyen-e a tészta, egyértelmű, hogy az autentikus pizza papírvékony.

A szósz

Vékonyan megkenni a formára húzott pizzatésztát házi paradicsomszósszal, kötelező lépés. Hogy a paradicsomszószt mivel ízesítjük, a só, bors, oregánó alap fűszereken kívül, teszünk-e bele bazsalikomot, fokhagymát stb., rajtunk áll.SZ

A feltét

A kevesebb sokszor több elvet tartsuk szem előtt, mikor a pizza „megpakolásához” érünk. Klasszikusan három-négy finomságnál nem kerül több a pizza tetejére. Szardella, olajbogyó, prosciutto, articsóka, tonhal, kapribogyó, pancetta, olasz szalámi, ricotta, pepperoni, mozzarella, bazsalikom, rukkola – néhány a hagyományos feltétek közül. A két utóbbit a frissen sült pizzára szokás szórni. Ezen felül a fantáziánkra és aktuális hangulatunkra hagyatkozzunk a pizzafeltétek kiválasztásakor.

Ízkalandok Észak-Olaszországban

A forma

Alapesetben a pizza kerek. Hogy mekkora, szintén rajtunk és a sütőnk méretén múlik. A mini pizzák is jópofák lehetnek, esetükben sokféle feltétvariációval sülhetnek a pizzák. Ha csak a kihúzott tészta egyik felére halmozzuk a finomságokat, és ráhajtjuk a másik felét, kész is a calzone, azaz töltött pizza. Rudakba sodorva a pizzatésztát pedig grissiniket kapunk.

A sütés

Pizzasütő kemence híján (ami elég valószínű eset) a legjobb amit tehetünk a pizzasütés érdekében, hogy elhelyezünk a sütő alján egy speciális pizzasütő lapot vagy egy méretre vágott márvány- vagy gránitlapot. Ezek nagyon jól felveszik és átadják a hőt, közvetlenül ezen sütve a pizzát, szuper végeredményt kapunk. A lapot a sütővel együtt hevítsük maximális hőre (250, de még jobb, ha 300 fokra).

A pizzaevés etikettje

Felejtsük el a kést és a villát, a pizzaszeleteket félbehajtva, puszta kézzel faljuk be az egészet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek