Sushi kisokos nem csak kezdőknek

A sushi Japán legnépszerűbb étele, és most itt a lehetőség, hogy a Wannabe Chef bloggereinek segítségével megismerjétek a legfőbb fajtákat!

A sushi nagyon sokáig sokak számára egyenlő volt a japán konyhával, a nyers hallal, holott a sushi valójában ecetes rizsből, azaz sumeshiből készült ételt jelent, amit leggyakrabban hallal tálalnak. Ma ismert formája a 19. századi Tokióban (akkori nevén Edóban) alakult ki, ahol utcai árusok kínálták. A sushinak (zushinak is nevezik egyes változatait) négy fő típusát különböztethetjük meg:

  • Nigiri-sushi: négyzet alakúra formázott rizs, egy szelet hallal, kagylóval, tengeri omlettel, rákkal, stb. a tetején. Elkészíteni házilag sem nehéz, a japánok mégis inkább étteremben fogyasztják.
  • Maki-zushi: Algalapba, azaz noriba tekert sushi rizshenger, különböző töltelékkel, pl. hallal, omlettel, zöldségekkel. A maki-zushi lehet egészen vastag (futomaki) vagy vékony (hosomaki), illetve van olyan maki-zushi is, amelynek a belsejében van az algalap és kívül van a rizs (ez a California roll). Maki-zushit készítenek otthon is a japánok, illetve szinte minden szupermarketben készen is kapható.

Még több sushirecept itt >>

  • Oshi-zushi: Fából vagy műanyagból készült, téglatest alakú formában préselt rizs, tetején hallal.
  • Chirashi-zushi: Tálkában tálalt rizs többféle és többszínű hozzávalókkal összekeverve. A chirashi-zushiról már megjelent egy írásunk a NoSaltyn, itt olvasható.

A fennt említett sushikon kívül vannak még másféle sushik is, pl. a temari-sushi (gömb alakúra formázott rizsgolyók hallal vagy omlettel a tetejükön), inari-sushi (sült tofuból készült „zsebecskék” rákkal, lazaccal, zöldségekkel elkevert rizzsel töltve), chakin-zushi (hajszálvékony omlettbe töltött rizs hallal, rákkal, zöldségekkel összekötve; úgy néz ki, mint egy kis erszényke), illetve a temaki-sushi (algalapba tekert rizs hallal, zöldségekkel a közepén, mindez tölcsér alakúra összetekerve).

Wannabe chef blogja >>

Wannabe chef a Facebookon >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!