Az átértékelt sushi

Bizonyára sokan gondolják, hogy a sushi az legtöbbször tekercs („makisushi”) vagy téglatest alakúra formázott rizsen hal, esetleg omlett („nigiri”). Egészen addig én is ebben a hitben éltem, amíg egyszer, éppen március 3-ára, ebédre nem hívott egy japán család, ahol három lány gyerek is volt.

A dátum március 3. azért lényeges, mert ez a „lányok ünnepe” (amolyan gyereknap-féleség, csak lányok számára) Japánban. Japánul hinamatsuri. Ilyenkor a legtöbb japán családban, ahol lányok is vannak, felállítják a „hina dan”-t, ami egy többszintes állvány, tele szebbnél-szebb, színpompás, tradicionális ruhába öltöztetett babákkal. A szintek a régi japán társadalmi hierarchiát ábrázolják, ezért legfelül a császári pár foglal helyet.

Ilyenkor tradicionális, hinamatsurira készülő ételeket fogyasztanak, ezek közül egy a „chirashi zushi”, ami szó szerint „szórt sushi”-t jelent. Ez – tulajdonképpen egy rizses egytálétel; sushihoz való rizs elkeverve különböző színű hozzávalókkal (mint pl. hal, lazac, kaviár, papírvékonyra sült omlett, zöldségek, lótuszgyökér, algák stb.).Amikor először megláttam, enyhe csalódottság, ám ugyanakkor nagy kíváncsiság vett erőt rajtam… A „sushi” szó hallatán én is tekercsekre asszociáltam, helyette viszont egy színpompás egytálétel fogadott.Akkor tudtam meg, hogy a „sushi” nem a sushi-tekercset (maki) és nem is a téglalap formájúra gyúrt rizst (nigiri) jelenti, hanem a rizsecettel, cukorral és sóval ízesített rizst, és sokkal, de sokkal több fajtája létezik, mint a nálunk ismert tekercs vagy a nigiri.A chirashi sushival történt első találkozásom óta minden évben, tavasszal, én is elkészítem a saját változatomat, az itthon is elérhető alapanyagokból.

Chirashi zushi recept

Hozzávalók 4 főre

A rizshez

  • 360 ml kerek szemű, japán rizs („sushi rizs” néven árulják)
  • 360 ml víz
  • 4 ek rizsecet
  • 1 csapott evőkanál barnacukor
  • 1 kk só

A rizsecetet, cukrot és sót összekeverjük egy kis tálkában, hagyjuk feloldódni a cukrot és a sót az ecetben. A rizst mossuk át néhányszor, addig, amíg szinte tiszta, átlátszó víz nem jön le róla. Ezután tegyük fel főni-párolódni a 360 ml vízzel, fedjük le és nagyon lassú tűzön pároljuk puhára. Amikor már az összes vizet magába szívta és puha, zárjuk le alatta a tüzet és lefedve hagyjuk állni még 15 percig. Laza mozdulatokkal és egy vizes fakanállal keverjük át a rizst, majd vegyítsük alaposan az ecetes-cukros-sós keverékkel. A rizs megfelelő elkészítése a sushi készítésének alapja.

A piros retekhez

A retekből vágjunk ki egy cikket, majd szeleteljük fel vékonyan. Egy tálkában keverjük el a rizsecetet és a cukrot (esetleg pici vizet), és forgassuk bele a retekszeleteket! Hagyjuk pár órát (vagy akár egy egész éjszakát) állni. Közben a retek héjából a színanyagok kioldódnak és rózsaszínre-pirosra (festékanyagtól függően) festik a retket.

Az omletthez

  • 1 tojás
  • pár csepp olaj a sütéshez
  • 1 mk szójaszószvagy 1 csipet só

A tojást a szójaszósszal felverjük és nagyon vékony omlettet sütünk belőle. Egy virág (vagy szív alakú szaggatóval) néhány virágot kiszaggatunk a díszítéshez, a maradékot pedig vágjuk össze vékony csíkokra.

Garnélarák

  • 10-15 dkg apró rák

Sós vízben főzzük meg a garnélarákokat (pár perc csak!). Rák helyett használhatunk pl. apró darabokra vágott füstölt lazacot (vagy vékony csíkokra vágott sonkát) is.

Sárgarépa és shiitake gomba

  • ½-1 sárgarépa gyufaszál nagyságúra vágva
  • 2-3 shiitake gomba forró vízbe áztatva20 percre, majd vékonyan felszeletelve
  • 1 dl a gomba áztató vizéből
  • 2 ek cukor
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin (elhagyható)

A gomba áztató vizét keverjük el a cukorral, szójaszósszal és mirinnel, tegyük bele a gyufaszál nagyságúra vágott sárgarépát és a vékonyan felszeletelt gombát és főzzük-pároljuk addig, amíg a répa kicsit megpuhul (maradjon roppanós)!

Spenót

  • 1 marék friss spenót, 600 Watton 1-2 percig mikrózva.

Mielőtt a rizshez keverjük, a levét nyomkodjuk ki kicsit!

Ha minden „adalék” elkészült, akkor óvatos, laza mozdulatokkal keverjük a rizshez. A rizs tetejét, a képen is látható módon díszítsük a retekszeletekkel és a virág alakúra szaggatott omlettel. Megszórhatjuk még száraz serpenyőben pirított szezámmaggal is.

Még több japán recept itt >>

wannabee chef blogja itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...