6 tipp, amivel időt, energiát és pénzt spórolhatsz főzés közben

Sokan nem is tudják, mennyi energiát és pénzt lehet spórolni azzal, ha tudatosan főzünk. Néhány egyszerű, elsőre talán sokaknak egyértelmű tippet adunk, amelyeket betartva nem csak gyorsabb leszel, de környezetkímélőbb is a főzés terén!

Rengeteg ember figyel oda a háztartásban arra, hogy minél takarékosabban működtesse saját otthonát: ne égjen mindig mindenhol a lámpa, ne menjen a fűtés feleslegesen azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki, és még sorolhatnánk. Sokan még nem tapasztaljuk a hétköznapi életben, milyen fontos, hogy a konyhában is tudatosak legyünk, a jövőben azonban egyre nagyobb hangsúlyt kell majd helyeznünk táplálkozási módszereinkre.

Kis lépésekkel egyre tudatosabban dolgozhatunk a konyhában is

A változás kicsiben ugyan, de már elkezdődött. Néhány hete a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme, a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park levette menüjéből az állati eredetű ételek szervírozását, a gasztronómiai trendeket meghatározó vendéglátóhely ezzel pedig óriási hullámot indíthat el a tudatos és fenntartható étkezés globalizálásában. Környezettudatosan azonban enni és főzni is lehet, a következő tippekkel nemcsak finomabb ételeket készíthetsz majd, de időt és energiát is spórolhatsz!

1. Használd a fedőt

A főzés közben felhasznált energia akár 50 százalékát is elveszhetjük azzal, ha nem használunk fedőt, így ugyanis a hő szabadon szétáramlik a levegőben, nem összpontosul abban az edényben, amelyben a finom levest vagy éppen a szaftos ragut főzzük. Persze sok olyan étel van, amelynél pont az a lényeg, hogy az adott alapanyag a hőkezelés segítségével vizet veszítsen, a hosszabb, illetve sok hőt igénylő főzéshez mindig használj fedőt.

2. Áztasd, amit csak lehet

Azt már tudjuk, hogy az olyan ételeket, mint a babot, a lencsét vagy a csicseriborsót főzés előtt be kell áztatni ahhoz, hogy megpuhuljanak, az áztatás azonban nem csak a hüvelyeseknél működhet. A sült, rakott tésztákat is érdemes főzés helyett inkább beáztatni, ezzel is energiát és időt spórolva: áztasd be a száraz tésztát húsz percre az étel összeállítása és sütése előtt! A tészta sütés közben megpuhul majd, végeredményében pedig egy ízletes, nem túlfőtt, al dente tésztás fogást kapsz majd!

3. Ne hagyd veszni a maradék hőt

Készül az ebéd, a sütés befejeztével pedig érzed, ahogy a kikapcsolt sütőből áramlik a meleg levegő... ami még bőven hasznunkra válhat, ha a közelgő ebédhez vagy vacsorához újra szeretnénk melegíteni a köreteket vagy a levest!

Ha gyakorlott szakács vagy a sütés terén, és elég jól ismered már a sütőd (tudod, milyen gyorsan melegszik fel vagy éppen adja le a hőt), a sütési idő előtt néhány perccel kapcsold le a gépet, hagyd továbbra is zárva a sütő ajtaját, a bent ragadó forró levegő ugyanis még néhány percig melegíti az ételt, viszont nem fogyaszt több energiát.

4. Használd ki a konyhai kütyük adta lehetőségeket!

A modern konyhatechnológiának köszönhetően egyre gyorsabban és energiatakarékosabban tudunk főzni otthon is. Vegyük elő újra anyukánktól, nagyanyáinktól ránk maradt kuktánkat, mellyel számos ételt tudunk gyorsan, energiatakarékosan és még finomabban elkészíteni. Az egyre több háztartásban megtalálható air fryerekben rövidebb idő alatt tudunk kevesebb olaj felhasználásával ízletes sülteket, ropogós zöldségételeket készíteni.

A sütőben használj inkább kerámia vagy sütésálló üvegedényeket, ezek ugyanis jobban megtartják a hőt, mint a fém társaik, így hatékonyabban is működnek!

5. Forrjon a víz a forralóban!

Tészta vagy például basmati rizs főzésénél időt és energiát is spórolhatunk azzal, ha a vizet nem a főzőlapon, hanem vízforralóban melegítjük fel. Egy átlagos vízforraló valamivel több, mint másfél liter vizet képes néhány perc alatt felforralni, míg a főzőlapon akár 15-20 percbe is beletelhet, míg a főzéshez szánt 2-3 liter víz felforr. Spórolj időt és energiát, és inkább töltsd újra a vízforralót kétszer!

6. Válassz jól edényt

Bizonyos serpenyőtípusok jobban vezetik vagy éppen tartják vissza a hőt, mint társaik. A rézfenekű serpenyők például gyorsabban képesek felmelegedni, mint a rozsdamentes acél edények, az öntöttvas serpenyők pedig hatékonyabban visszatartják a hőt. Attól függően, mennyire szeretnénk gyors és magas, vagy lassú és alacsony tűzön főzni, válasszuk ki a legmegfelelőbb edényt.


Ezek a tippek is segíthetnek a gyorsabb és hatékonyabb főzésben:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...