A spenót trónfosztása?

Spenót

Több mint egy éve a Süddeutsche Zeitung hosszú cikkben foglalkozott a „Nagy spenót-összeesküvéssel”. Mi is derült ki róla? A fáma szerint a spenót egy téves számítás miatt lett több nemzedék számára kötelezően fogyasztandó, az igen magas vastartalma miatt, az pedig, mint tudjuk, nélkülözhetetlen a növekedés, a csontfejlődés, a vérképzés stb. serkentésében.

A spenótban ugyan fontos komponensek találhatók, a vitaminok mellett többek között oxálsav, folsav, réz, magnézium és persze vas, 10 dkg friss spenótban 2,75 milligramm, 10 dkg szárítottban 44,5 mg, vagyis nem több, mint sok más zöldségben, például a brokkoliban.A Spiegel online egy angol orvosi lapból átvett néhány, immár bizonyított orvosi tévedést, és kiegészítette azokat a spenóttal. A mítosz a svájci fiziológus, Gustav von Bunge munkájához köthető, aki 10 dkg spenótban 35 mg vasat mutatott ki – a gond csak az volt, hogy Bunge 10 dkg spenótporban találta ezt a mennyiséget, amit 1 kg friss spenótból nyert. Itt rejlik tehát a tévedés – ami már az 1930-as években is ismert volt. Ennek ellenére a spenót propagálásában minden tudománynál sikeresebb munkát végzett valaki, éspedig „Popeye, a tengerész”. A híres rajzfilmfigurát Elzie Segar vetette papírra (halála után Forrest „Bud” Sagendorf rajzolta 47 évig tovább). Az amerikai gyerekek 1929-től naponta láthatták Popeye-t, az erőtől duzzadó, spenótzabáló tengerészt. Állítólag a spenóteladás ezekben az időkben 33 százalékkal emelkedett.Popeye nagy ereje, amit, gondoljuk mi, a vasnak köszönhetett, szintén csak legenda. Kiderült, hogy Popeye már négy éve szinte naponta szerepelt a lapokban, képregényekben, anélkül, hogy egy szó esett volna a vasról. Popeye figurája ugyanis egy kampányt szolgált, amely alultáplált amerikai gyerekekért dolgozott. A spenótot pedig nem a magas vas-, hanem a magas A vitamin-tartalma miatt szponzorálták.Popeye-t azonban mindez hidegen hagyta és évtizedekig erőt sugárzott és örömet szerzett gyermekeknek és felnőtteknek.Ami pedig a spenótot illeti: vannak, akik teljesen elutasítják, vannak, akik imádják – átjárás szinte nincs. Egészségesnek azonban mindenképp egészséges, mint minden más zöldség is. (Spenótos recepteket itt talál!)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...