Így fő filléres leves a maradék húsvéti sonkaléből: semmi nem vész kárba

Enni akkor is kell hónap végén, ha az ember elherdálta a pénzét a húsvéti lakomára. Az áprilisi hónap olcsó receptje most ebben segíthet: szerény zöldségek és alapanyagok segítségével varázsol laktató levest a maradék sonkaléből.

Az mindenki számára ismert tény, hogy a sonkalé, tehát a húsvéti füstölt sonka ízes, karakteres főzővize nem a lefolyóba való. Sőt, ennek felhasználására meg is vannak a bejáratott receptek: a legtöbben valamilyen levest (kaszás leves, bableves) vagy főzeléket (babfőzelék, sólet) készítenek belőle. És míg ezek mind isteni ételek, előfordulhat, hogy a nagy ünnepi költekezés után nem marad annyi pénzünk a kasszában, hogy megengedhessük őket. Persze ilyen pénzszűkében sem érdemes a pazarlás felé fordulni: készítsünk sonkalélevest azzal, ami otthon akad vagy főzzük meg az alábbi ízes, egyszerű és olcsó verziót.

Sonkaléből és zöldségekből főzött leves medvehagymás maceszgombóccal
A sonkaléleves receptjéért kattints a képre!

Pár szó a sonkalé tárolásáról

Amíg a sonkánk egy darabja még megvan, érdemes a maradékot a füstös sonkalében tárolni. Miután azonban elfogyott az utolsó szelet ünnepi hús is, vagy azonnal lássunk neki a főzőlé felhasználásához vagy fagyasszuk le.

A benne lévő zsír ugyanis ugyanolyan romlandóvá teszi a folyadékot, mintha tejről beszélnénk, azt pedig nem érdemes megvárni, hogy megbuggyanjon.

Ha mégsem a maradékmentés, hanem a későbbi felhasználás mellett döntenénk, a sonkalevet fagyasszuk le kisebb adagokban (műanyag dobozokban vagy nagyméretű jégkockatartóban), így a felhasználás alkalmával nem kell majd az egészet kiolvasztanunk. A fagyasztott sonkalé a mélyhűtőben fél évig vígan eláll.

Egy fontos: se a fagyasztás, se a megfőzés előtt ne távolítsunk el semmit a léből. A benne maradt zsír megszilárdul majd, azonban ezt ne halásszuk le: ettől lesz a lé olyan fantasztikus alapja bármilyen lének.

Nézd meg videón is a sonkaléleves elkészítését:

Így lesz tökéletes a maceszgombóc

A sonkaléleveshez bármilyen házi levesbetétet készíthetünk, azonban mivel a pár gyökérzöldségen kívül nem kerül bele más, érdemes valamilyen laktatóbb gombócot, galuskát a tányérba tenni.

Maceszgombócot készíteni azért is előnyös, mivel az alapját adó pászka filléres és hosszan eltartható alapanyag, másrészt abból az okból kifolyólag is jól járunk, mert a gombócokat kiegészíthetjük bármi mással, amivel szeretnénk.

Sonkaléből és zöldségekből főzött leves medvehagymás maceszgombóccal
A sonkaléleves receptjéért kattints a képre!

Aprított zöldfűszerekkel egyszerre adhatunk szép színt és kellemes aromát a levesbetétnek: ez utóbbi megérződik majd a leves ízén is. Ha olyan szerencsénk van, hogy nő a kertünkben vagy a mellettünk lévő erdőben némi medvehagyma, esetleg maradt egy csokor a pogácsakészítésből, mindenképpen a szezonális zöldséget tegyük a maceszba.

Tippek a leves főzéséhez, tálalásához

  • A zöldségeket vágjuk egy méretre, hogy ugyanakkor puhuljanak meg, ne főjenek szét.
  • A macesz tésztáját előre keverjük be, hogy a megformázott gombócok szintén a levessel együtt főhessenek készre.
  • Főzés közben nézzünk rá a levesre és időnként habozzuk le egy tiszta kanállal.
  • Mivel a gombócokból leválhatnak kis darabkák, a főzés végén szedjük ki a levesbetétet a fazékból, majd szűrjük le a levest. Így elkerülhetjük a zavaros látványt a tányérban.
Sonkaléből és zöldségekből főzött leves medvehagymás maceszgombóccal
A sonkaléleves receptjéért kattints a képre!

Itt a sonkaléleves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz egészségesebb és finomabb a bodzaszörp

A tavasz egyik legvártabb eseménye a bodzavirágzás. Érdemes jól megszedni a kosarunkat, és mihamarabb fel is dolgozni a virágokat, például friss bodzaszörp formájában. Mai Napi Tippünk olyan csavart hoz, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a bodzaszörpöt!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...