Az mindenki számára ismert tény, hogy a sonkalé, tehát a húsvéti füstölt sonka ízes, karakteres főzővize nem a lefolyóba való. Sőt, ennek felhasználására meg is vannak a bejáratott receptek: a legtöbben valamilyen levest (kaszás leves, bableves) vagy főzeléket (babfőzelék, sólet) készítenek belőle. És míg ezek mind isteni ételek, előfordulhat, hogy a nagy ünnepi költekezés után nem marad annyi pénzünk a kasszában, hogy megengedhessük őket. Persze ilyen pénzszűkében sem érdemes a pazarlás felé fordulni: készítsünk sonkalélevest azzal, ami otthon akad vagy főzzük meg az alábbi ízes, egyszerű és olcsó verziót.

Pár szó a sonkalé tárolásáról
Amíg a sonkánk egy darabja még megvan, érdemes a maradékot a füstös sonkalében tárolni. Miután azonban elfogyott az utolsó szelet ünnepi hús is, vagy azonnal lássunk neki a főzőlé felhasználásához vagy fagyasszuk le.
A benne lévő zsír ugyanis ugyanolyan romlandóvá teszi a folyadékot, mintha tejről beszélnénk, azt pedig nem érdemes megvárni, hogy megbuggyanjon.
Ha mégsem a maradékmentés, hanem a későbbi felhasználás mellett döntenénk, a sonkalevet fagyasszuk le kisebb adagokban (műanyag dobozokban vagy nagyméretű jégkockatartóban), így a felhasználás alkalmával nem kell majd az egészet kiolvasztanunk. A fagyasztott sonkalé a mélyhűtőben fél évig vígan eláll.
Egy fontos: se a fagyasztás, se a megfőzés előtt ne távolítsunk el semmit a léből. A benne maradt zsír megszilárdul majd, azonban ezt ne halásszuk le: ettől lesz a lé olyan fantasztikus alapja bármilyen lének.
Nézd meg videón is a sonkaléleves elkészítését:
Így lesz tökéletes a maceszgombóc
A sonkaléleveshez bármilyen házi levesbetétet készíthetünk, azonban mivel a pár gyökérzöldségen kívül nem kerül bele más, érdemes valamilyen laktatóbb gombócot, galuskát a tányérba tenni.
Maceszgombócot készíteni azért is előnyös, mivel az alapját adó pászka filléres és hosszan eltartható alapanyag, másrészt abból az okból kifolyólag is jól járunk, mert a gombócokat kiegészíthetjük bármi mással, amivel szeretnénk.

Aprított zöldfűszerekkel egyszerre adhatunk szép színt és kellemes aromát a levesbetétnek: ez utóbbi megérződik majd a leves ízén is. Ha olyan szerencsénk van, hogy nő a kertünkben vagy a mellettünk lévő erdőben némi medvehagyma, esetleg maradt egy csokor a pogácsakészítésből, mindenképpen a szezonális zöldséget tegyük a maceszba.
Tippek a leves főzéséhez, tálalásához
- A zöldségeket vágjuk egy méretre, hogy ugyanakkor puhuljanak meg, ne főjenek szét.
- A macesz tésztáját előre keverjük be, hogy a megformázott gombócok szintén a levessel együtt főhessenek készre.
- Főzés közben nézzünk rá a levesre és időnként habozzuk le egy tiszta kanállal.
- Mivel a gombócokból leválhatnak kis darabkák, a főzés végén szedjük ki a levesbetétet a fazékból, majd szűrjük le a levest. Így elkerülhetjük a zavaros látványt a tányérban.

Itt a sonkaléleves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A hónap gyors és olcsó receptje sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár: