Gyors paradicsomos babfőzelék: csak 25 perc és két konzerv kell az ebédhez

Újabb hónapba léptünk, ami azt jelenti, hogy itt az ideje egy újabb villámgyors receptnek: februári delikvensünket kamrából kihalászott kincsek teszik lehetővé. Februárban a hónap gyors receptje nem más, mint paradicsomos babfőzelék!

Egy babfőzelék talán nem számít a leggyorsabban összedobható ételeknek…legalábbis akkor, ha a klasszikus verziót vesszük alapként. Az áztatás és puhára főzés rengeteget hozzáad a főzési időhöz, aminek következtében még hétvégén is kétszer meggondoljuk, hogy belevágjunk-e ebbe a komfortos klasszikusba. Persze, ha már megkívántuk és nagyon nem akarunk róla lemondani, eltérhetünk a megszokottól, például összedobhatjuk az alábbi villámgyors paradicsomos babfőzeléket. Megéri, finom lesz!

Paradicsomos babfőzelék spenóttal, aszalt paradicsommal
A paradicsomos babfőzelék receptjéért kattints a képre!

A konzerv dupla kényelme

Mindig jó ötlet konzervből főzni, ha az embernek épp nincs sok ideje a konyhában – ezek tartalma gyakran előfőzött, puha zöldség, amit maximum összemelegíteni kell az étel többi komponensével. Ezzel már alapból rengeteg időt megspórolunk.

Ezen kívül érdemes úgy bevetni a babkonzervet, hogy annak teljes tartalmát kihasználjuk.

Ugyanis az opálos, sűrű lé, ami a szemeket körbeveszi, gyakran kiöntésre kerül, pedig technikailag egyfajta „alapléként” működhet. Gazdagabb, sűrűbb állagot ad a szósznak, illetve ízesebb lesz tőle a főzelék, mintha vízzel öntenénk fel az egészet.

Nézd meg videón is a paradicsomos babfőzelék elkészítését:

Paradicsom, télen is

Mivel a gyorsan főzött babfőzeléknek nem lesz önmagától olyan karakteres aromája, meg kell spékelnünk némi ízzel – ezt egyszerűen kinyerhetjük némi szárított paradicsomból. Az olajban eltett, mély ízű aszalványok szintén hosszan eltartható kamralakók, és akár 1-2 szem belőlük is intenzív, nyárias hangulatot képes kölcsönözni bármilyen ételnek.

TIPP: Használjuk fel a főzelék hagymás alapjához a szárított paradicsom olaját is, hogy még több fűszeres ízt adjunk az ételnek.

Paradicsomos babfőzelék spenóttal, aszalt paradicsommal
A paradicsomos babfőzelék receptjéért kattints a képre!

Magát sűríti a bab

A főzelékek önmagukkal történő, lisztmentes sűrítése már abszolút nem újdonság, szerves részét képezi a modern konyhaművészetnek. Szerencsénkre a konzerv hüvelyesek olyanok, mintha épp erre a célra találták volna ki őket: a könnyen turmixolható szemek elképesztően krémes állagot adnak a főzelék szaftjának.

A számunkra szimpatikus állag eléréséhez használjunk némi vizet: ezzel hígíthatjuk, lazíthatjuk a főzeléket.

Paradicsomos babfőzelék spenóttal, aszalt paradicsommal
A paradicsomos babfőzelék receptjéért kattints a képre!

Itt a paradicsomos babfőzelék teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!