Sokcitromos, sült rizspuding

E heti gasztrobloggerünk, Mosolybisztro egy különleges tejberizs-variációval lepett meg bennünket. Megunhatatlan és gyorsan-könnyen az asztalra varázsolható!

Volt egyszer egy Czifray versenyamelyre egy gasztroblog csapat tagjaként jelentkeztem, és be is jutottam.Na, ott volt nemulass, egy eléggé illusztris zsűri előtt kellett megfőzni a versenyre nevezett, képekkel illusztrált recepteket. Az alaptéma a tejberizs volt, bárhogyan elkészítve. Mi kb. 11-félével jelentkeztünk, nagyon megihletett bennünket, a befutó a fehércsokoládés, kardamomos sült tejberizstorta volt, mézes mangópürével.

Jó móka volt a versenyzés, és a téma is kedves volt számunkra. Azóta rengeteget kísérleteztem a tejberizzsel, a legnagyobb kedvencem mégis ez lett, amit most megosztok veletek. A tejberizsnek rengeteg variációja létezik: lehet belőle pudingot, felfújtat kreálni vagy akár sütni. Készíthető tejjel, kókusztejjel, tejszínnel. Vagyis megunhatatlan, gyorsan és könnyen az asztalra varázsolható.

Vigyázat, mert előfordulhat, hogy függőséget okoz! Apukám egy ültő helyében megevett egy egész tállal.

Sokcitromos, sült rizspuding

Hozzávalók

  • 2 db hagyományos citrom héja és leve
  • 1 db meyer citrom héja
  • 1 db lime leve
  • 600 ml kókusztej, de lehet tehéntej is
  • 450 ml tejszín
  • 2 vanília kikapart magja
  • 150 g arborio rizs vagy tejberizshez való, kisszemű rizs
  • 50 g vaj

Elkészítés

  1. Előveszek egy lábast, melyben a tejet (kókusz vagy tehén), tejszínt, a vanília kikapart magjával, a citrom-limehéjjal és a citromlevekkel elkezdem forralni. Mikor már felforrt, beleöntöm a rizst és 10 percig kevergetem. A rizs itt még nem fog megfőni.
  2. Egy kisebb agyag vagy jénai edényt előveszek, kivajazok, szépen beleöntöm a tejberizses keveréket, a tetejére esetleg reszelek még egy kis citromhéjat, utána rákockázom a jéghideg vajat.
  3. Beteszem a 120/140 C-fokos sütőbe. 35 percig sütöm, majd jól átkeverem az egészet és visszateszem még 1 órára. Akkor van készen, ha megbarnul a teteje, és nem baj, ha picit még folyik. Egy jó kis limonádéval tálalom, akár egy szép vasárnapi lakoma végén.

Moslybisztro szakácsunk a NoSalty-n >>

Mosolybisztro bloggerünk a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek