Sokcitromos, sült rizspuding

E heti gasztrobloggerünk, Mosolybisztro egy különleges tejberizs-variációval lepett meg bennünket. Megunhatatlan és gyorsan-könnyen az asztalra varázsolható!

Volt egyszer egy Czifray versenyamelyre egy gasztroblog csapat tagjaként jelentkeztem, és be is jutottam.Na, ott volt nemulass, egy eléggé illusztris zsűri előtt kellett megfőzni a versenyre nevezett, képekkel illusztrált recepteket. Az alaptéma a tejberizs volt, bárhogyan elkészítve. Mi kb. 11-félével jelentkeztünk, nagyon megihletett bennünket, a befutó a fehércsokoládés, kardamomos sült tejberizstorta volt, mézes mangópürével.

Jó móka volt a versenyzés, és a téma is kedves volt számunkra. Azóta rengeteget kísérleteztem a tejberizzsel, a legnagyobb kedvencem mégis ez lett, amit most megosztok veletek. A tejberizsnek rengeteg variációja létezik: lehet belőle pudingot, felfújtat kreálni vagy akár sütni. Készíthető tejjel, kókusztejjel, tejszínnel. Vagyis megunhatatlan, gyorsan és könnyen az asztalra varázsolható.

Vigyázat, mert előfordulhat, hogy függőséget okoz! Apukám egy ültő helyében megevett egy egész tállal.

Sokcitromos, sült rizspuding

Hozzávalók

  • 2 db hagyományos citrom héja és leve
  • 1 db meyer citrom héja
  • 1 db lime leve
  • 600 ml kókusztej, de lehet tehéntej is
  • 450 ml tejszín
  • 2 vanília kikapart magja
  • 150 g arborio rizs vagy tejberizshez való, kisszemű rizs
  • 50 g vaj

Elkészítés

  1. Előveszek egy lábast, melyben a tejet (kókusz vagy tehén), tejszínt, a vanília kikapart magjával, a citrom-limehéjjal és a citromlevekkel elkezdem forralni. Mikor már felforrt, beleöntöm a rizst és 10 percig kevergetem. A rizs itt még nem fog megfőni.
  2. Egy kisebb agyag vagy jénai edényt előveszek, kivajazok, szépen beleöntöm a tejberizses keveréket, a tetejére esetleg reszelek még egy kis citromhéjat, utána rákockázom a jéghideg vajat.
  3. Beteszem a 120/140 C-fokos sütőbe. 35 percig sütöm, majd jól átkeverem az egészet és visszateszem még 1 órára. Akkor van készen, ha megbarnul a teteje, és nem baj, ha picit még folyik. Egy jó kis limonádéval tálalom, akár egy szép vasárnapi lakoma végén.

Moslybisztro szakácsunk a NoSalty-n >>

Mosolybisztro bloggerünk a Facebookon >>

Hozzászólások

mathnateri

Igazán kipróbálni valónak t?nik ez a rizspuding, viszont fogalmam sincs, van-e valahol stabil lel?helye Budapesten a meyer citromnak. Eddig nem is hallottam err?l a fajtáról. :)

Gabriella0924

Szia, tetszik a recept, de cukor nem is kell bele?

Törölt felhasználó

en se hallottam Meg errol a citromrol...es a cukor kerdes is jo..de szivesen kiprobalom..

meseto

Meyer citrom: http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/node/266

meseto

E citromhibridet (Citrus x meyeri, Citrus limon 'Meyeri') felfedez?jér?l, az amerikai származású Frank Meyerr?l nevezték el, aki Peking közelében akadt rá az új fajtára. Feltehet?leg a citrom és a narancs keresztez?déséb?l származik. Különösen lédús, simahéjú gombölyded gyümölcseit a citromhoz hasonlóan használják. Dézsában mutatós dísszé nevelhet? ez a gyenge növekedés?, sárgásnarancs termés? citrusféle.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Van, én az intersparban a bécsi úton szoktam venni, de természetesen sima mezei citrommal és lime-mal is készíthet?. Cukor ízlés szerint, nekem nem kellett. Viszont ha tesztek bele azt szintén a tejes keverékhez, mondjuk méznél 2-3 ev?kanállal, rendes cukorral pedig óvatosabban 1-2 ev?kanál is elég.

Törölt felhasználó

ja és meyer citromot úgy tudom, csak ilyenkor lehet kapni kb. január végét?l- február végéig! Kicsit sötétebb sárga mint az alap citrom, de minden citromnál ki kell írni fajta megnevezést.

Törölt felhasználó

Mi ma megcsináltuk a receptet,igaz csak két sima citrom került bele,lime nem volt, a majer citromról meg idáig nem is hallottam. Na ezzel a felállással olyan savanyú lett, hogy nem bírtunk enni bel?le. Iszonyú sok cukor kellett bele,de még így is az a fanyar savanyú íz enyhén érezhet? volt. Hát mit mondjak? A kutya azért kinyalta a tányért,igaz közben vágott pár fintort. Nem tudom mit rontottunk el. Lehet hogy még egyszer nekifutok,de valahogy másképp.

Törölt felhasználó

Újra megcsináltam és adtam hozzá 3 ek. mézet, csak citrommal és tökéletes lett kicsit fanyar épphogy érezni, de semmiképpen nem fintorgósan. Cukorból kb. 25 g kellene bele szerintem, próbáld ki így!

Törölt felhasználó

Szerintem valamit elronthattál, mert én tegnap megcsináltam és még kicsit több fanyarságot vártam volna, f?leg a bejegyzésed után. El?ször elfelejtettem hozzáadni a cukrot, félid?ben - amikor át kellett keverni - megkóstoltam és nekem nem is hiányzott. Mivel férjemnek készült, a ? kívánságára pótoltam a cukrot. Végeredményben tényleg enyhén fanyar, de szerintem teljesen jó lett az íze. Viszont én is majdnem elkövettem azt a hibát az elején, hogy a meyer citromot pótló sima citrom levét is hozzáadtam a keverékhez...szerencsére id?ben észleltem, hogy annak csak a héja kell. Nem lehet, hogy te is így jártál? (utóbb belegondolva legközelebb azt is beleöntöm :D)

Címlapról ajánljuk

További cikkek