Találd meg az igazi tejszínt!

A tejszínek megtévesztőek tudnak lenni, és nehéz eligazodni többféle zsírtartalom között. Segítünk!

Néhány napja egy ismerősöm kifakadt a Facebookon, mondván, ajánlja az XY márkájú habtejszínt azoknak, akik még véletlenül sem akarnak tejszínhabot a közeljövőben, mert ő nagyjából 25 percig igyekezett minden praktikával tejszínhabot csiholni a folyadékból, és nem járt sikerrel.

Olvastad már?

Hab, főző, növényi – tejszín a porondon

Erről eszembe jutott, hogy én is sokat puffogok a megfelelő tejszín és annak gyakorlatilag lehetetlen beszerzése miatt, de igazán még sosem beszéltünk arról, hogy mi teszi a jó tejszínt, és mik azok, amiket a boltokban vásárolhatunk. Ehhez vissza kell menni a régi szép időkbe, a futószalagon gyártás előtti időkbe, amikor otthon készült a tejszín, mert így látszik igazán, mivel is van dolgunk.

  • A tejszín valóban a tej színe, tehát a tej tetejéről összegyűjtött zsírréteg, ami legalább 36%-os volt, de a tejtől függően akár több is lehetett.
  • Mivel a tehenek a réteken legelésztek, az elfogyasztott színesebb virágok, növények, sárgásra színezték a tejet, ezért a tejszín is kicsit “krémszínű” lett.
  • Régen ennyi volt a tudnivaló, ma pedig már különböző centrifugákkal gyorsítják a folyamatot, és különböző zsírtartalmú tejszíneket lehet kapni, ráadásul változó, gyakran megtévesztő feliratokkal. Most a növényi tejszínekről nem is ejtek szót, csak a tejből készültekről, merthogy ilyen is van, növényből készült tejszín.

Magyarországon valamiért nem lehet igazán zsíros tejszínt kapni. Pont.

Ez a tény, és nem lehet tudni, miért, mert azt gondolom, a ma felnövő cukrász és szakács generációknál az igény megvan, tehát ipari szinten is szükség lenne rá.

  • Arról nem beszélve, hogy aki otthon főz vagy süt, és valaha találkozott már igazi, jó zsíros tejszínnel, az sem vágyik másra.
  • A globalizációnak és internetnek köszönhetően sokan keresik az angol, francia, amerikai recepteket, amelyekben heavy cream (USA, több, mint 36%), double cream (48%) néven illetik a tejszíneket, amik számunkra itthon elérhetetlenek, és amiktől mindig egy kicsit más lesz a mi süteményünk, ételünk, mint a képen, vagy, mint amit külföldön ettünk.

Olvastad már?

Tejszín és vaj házilag

Itthon valamilyen furcsa döntéssorozat folytán főző- és habtejszínek vannak, ami nem, nem a felhasználási módot, hanem a zsírtartalmat jelöli.

  • A főzőtejszín jellemzően maximum 20% zsírtartalmú, ezzel leveseket, főzelékeket lehet krémesebbé tenni a közhiedelem szerint. Viszont ez nem kötelező, ha igazán krémes ételekre vágyunk, használhatjuk a 30%-os ‘”hab”tejszínt is. Ez utóbbi eredetileg, legalábbis a név arra utal, arra való, hogy habbá verjük, de mint ahogy a Facebook-ismerős is beszámolt róla, ez se mindig sikerül.
  • Annak ellenére sem, hogy mindkét fajta tejszín tele van adalékanyagokkal, amelyek egyrészt a tejzsír és a víz szétválását akadályozzák (karragén), másrészt – például a habtejszín esetében – a hab stabilizálását segítik, vagy az étel sűrítését.
  • Ha habtejszínt keresünk, akkor sem egyértelmű, hogy 30%-os tejszínt találunk csak, miközben itt már megbeszéltük, hogy ez a minimum. Ha nagyon keresünk, akkor egyébként 35%-os tejszínt találhatunk, de ez a köznép számára hozzáférhető legzsírosabb tejszín. Éttermek be tudnak szerezni – jellemzően külföldről – ennél zsírosabb tejszínt is. Képzeljük el, hogy ha a fenti, tejszínhabkészítésről szóló cikkben leírtakat betartjuk, micsoda fantasztikus kemény habot verhetnénk mondjuk 45%-os tejszínből...

Az én tapasztalatom az, hogy minden jobb zsíros tejszínnel. Nincs szó fogyókúráról, és nem is mondom, hogy a jó tejszín kíméli a hasnyálmirigyet vagy kifejezetten diétás. Nem is jövök a minden finom étel hizlal szöveggel, mert azt is gondolom, hogy módjával fogyasztva minden ehető. Egyszerűen csak azt mondom, hogy finomabbak, és tényleg krémesebbek az ételek, ha a megfelelő tejszínt használjuk. Ég és föld a különbség, aki egyszer kóstolta, nem felejti el. Ha tudtok jó lelőhelyet, szóljatok!

Olvastad már?

Készítsünk mascarponét otthon!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!