Két dolog a konyhádból, amivel leküzdheted a téli betegségeket

Só és víz minden háztartásban van, és bár a gargalizálásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, több oka is van annak, miért érdemes naponta legalább egyszer öblögetni.

Teljesen természetes, gyors, egyszerű, egészséges – a sós vizes gargalizálás még a gyerekeknek sem árthat, segítségével azonban a torokgyulladás, az allergia, sőt, az arcüreggyulladás tünetei is enyhíthetőek.

Só és víz – csodákra képes!

A Házipatika.com cikke szerint tudományos kutatások is bizonyítják a sós vízzel való gargalizálás hatékonyságát. A só segít kivonni a folyadékot a szájüreg szöveteiből, mindeközben védőréteged képez, amely nem engedi átjutni a kórokozókat a nyálkahártyán.

Segít a vírusos és a bakteriális fertőzések kezelésében, gyulladáscsökkentő, torokgyulladás esetén például ibuprofen vagy acetaminofen tartalmú szerekkel kombinálva enyhíti a fájdalmat, de érdemes használni mandulagyulladás vagy mononukleózis esetén is (orvossal való egyeztetés mellett, utóbbi esetekben a sós víz nem lesz elég a gyógyuláshoz).

Akár napi szinten is érdemes lehet sós vízzel gargalizálni a fog- és ínybetegségek megelőzésének érdekében. Egy pohár langyos vízhez legfeljebb fél teáskanálnyi sót érdemes hozzáadni, így a só könnyebben feloldódik. A Házipatika ajánlása szerint ha nem vagyunk betegek, elég naponta egyszer öblögetni, de ha valamilyen konkrét fertőzést szeretnénk legyőzni, akkor napi 3-4 alkalom javasolt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek