Két dolog a konyhádból, amivel leküzdheted a téli betegségeket

Só és víz minden háztartásban van, és bár a gargalizálásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, több oka is van annak, miért érdemes naponta legalább egyszer öblögetni.

Teljesen természetes, gyors, egyszerű, egészséges – a sós vizes gargalizálás még a gyerekeknek sem árthat, segítségével azonban a torokgyulladás, az allergia, sőt, az arcüreggyulladás tünetei is enyhíthetőek.

Só és víz – csodákra képes!

A Házipatika.com cikke szerint tudományos kutatások is bizonyítják a sós vízzel való gargalizálás hatékonyságát. A só segít kivonni a folyadékot a szájüreg szöveteiből, mindeközben védőréteged képez, amely nem engedi átjutni a kórokozókat a nyálkahártyán.

Segít a vírusos és a bakteriális fertőzések kezelésében, gyulladáscsökkentő, torokgyulladás esetén például ibuprofen vagy acetaminofen tartalmú szerekkel kombinálva enyhíti a fájdalmat, de érdemes használni mandulagyulladás vagy mononukleózis esetén is (orvossal való egyeztetés mellett, utóbbi esetekben a sós víz nem lesz elég a gyógyuláshoz).

Akár napi szinten is érdemes lehet sós vízzel gargalizálni a fog- és ínybetegségek megelőzésének érdekében. Egy pohár langyos vízhez legfeljebb fél teáskanálnyi sót érdemes hozzáadni, így a só könnyebben feloldódik. A Házipatika ajánlása szerint ha nem vagyunk betegek, elég naponta egyszer öblögetni, de ha valamilyen konkrét fertőzést szeretnénk legyőzni, akkor napi 3-4 alkalom javasolt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...