A smashburgernek nemcsak a hype-ja nagy, tényleg őrülten jó

Mi az a smashburger? Nagy valószínűséggel hallottatok már róla, hiszen ez most a nápolyi pizza után a másik nagy kajaőrület. Viszont ezt az éttermi stílusú, ultra szaftos burgert könnyedén elkészíthetitek otthon is! Szóval itt az ideje, hogy villantsatok egyet barátaitok és családotok előtt!

Egy kis töri

Igen, maga a Smashburger egy országos gyorsétteremlánc Amerika-szerte, amely 2007-ben nyitotta meg első egységét. Az alapító két egykori vendéglátós, akik úgy, mint például a Shake Shack, a minőségibb hamburgeréttermek hullámát meglovagolva akartak kiemelkedni a hamburgerpiac szereplői közül.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A legelső smashburgert már évtizedekkel ezelőtt elkészítették a Dairy Cheer nevezetű hamburgerezőben. A tulajdonos, Bill Culvertson egyik alkalmazottja fedezte fel, hogy ha a húst grillezés közben egy konzervdobozzal összenyomja, sokkal ízletesebb lesz a pirult pörzsanyagoktól. Ebből a sütési módszerből született meg a smashburger!

Culbertson második világháborús veterán volt, aki egy barátjával együtt 1949-ben megvásárolt egy Dairy Queen franchise-t a Kentucky állambeli Ashlandben. Akkoriban kizárólag fagylaltot és turmixot kínáltak, a cég ugyanis nem engedte, hogy hot dogot és sült krumplit is áruljanak. Mivel Culbertson nem kívánt továbbra is jogdíjat fizetni, kiszállt a franchise-ból, és nem sokkal később megalapította a Dairy Cheert. Étlapjukon hot dogok, házi készítésű hagymakarikák, hamburgerek és barbecue szendvicsek szerepeltek. Náluk született meg többek között a Moonburger is, amiben öt marhahúspogácsa kapott helyet, de nem volt túl nagy sikere, ezért hamar leszedték az étlapról.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Mi a különbség a sima és a smash között?

A smashburgert az teszi egyedivé, hogy a marhahúst laza golyókká formálják, majd a forró rostlapon, durván kilapítják-nyomják, legalább fél percen keresztül, hogy megfelelően átmelegedjen. Ezáltal kívül ropogós pörzsanyagok sülnek rá, miközben a belseje szaftos marad. Ezáltal klasszikus, ikonikus ízprofillal rendelkeznek.

A klasszikus hamburgereket fűszerezik, mielőtt vastag húspogácsává formázzák őket. Általában közepesre sütik, ami rózsaszín, szuper szaftos közepet eredményez. Ezeket a "sima" burgereket általában grillezik, de nem nyomják le, és nem lapítják ki, mint a smashburgereket.

Mindkét típust sokféle feltéttel töltik, például sajttal, savanyúsággal, és ne feledkezzünk meg a baconről sem. Ja, és persze minden tisztességes hamburger megérdemli azt is, hogy egy halom sült krumplival tálalják!

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Miért olyan jók a smashburgerek?

A titok a húspogácsa ízében és egy kis kémiában, azaz a Maillard-reakcióban rejlik. (Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással, ezáltal barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek, magyarul pirulás történik) Ez a reakció hozza létre a sötét, ropogósra sült, ízgazdag pörzsanyagokat, amiket oly sok mindenen kedvelünk.

Amikor a húst a szuperforró rostlapon szétnyomjuk, a zsiradék nem tud máshova távozni, mint vissza a húspogácsákba, így a hamburgerek a saját húsos szaftjukban sülnek.

Mivel a hús nagy része a grillre nyomódva pirul, több Maillard-finomságot kap, mint egy hagyományos hamburger. A húspogácsák vékonyak, ezért könnyedén egymásra pakolhatunk több darabot is.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Titok: egyszerű és minőségi hozzávalók

A smashburgerhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, hogy ízletes és felejthetetlen legyen:

darált marhahús, 80/20 arányban, só és fekete bors, szeletelt sajt ízlés szerint, savanyúság, karikára szeletelt hagyma, briós vagy burgonyás zsemle, házi burgerszósz és vaj a zsemle pirításához.

Opcionálisan választható hozzá saláta, paradicsom, szalonna és bármilyen más burgerfeltét is.

A Smashburger teljes receptjét a képre kattintva találod! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Az egyszerű előkészítést és összeállítást ITT találjátok! Ezek a gyors és egyszerű burgerek bármilyen alkalomra tökéletesek. Nagyon ajánljuk őket a grillszezonra (is)!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Smashburger - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek a többi szendvicsreceptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek