A Tuna Melt története
Az Egyesült Államokban a tonhal (konzerv) körülbelül száz évvel ezelőtt vált igencsak népszerűvé. A szóban forgó tonhalas melegszendvics pedig a legenda szerint az 1960-as években véletlenül született Charlestonban, Dél-Karolina államban, a híres Woolworth's nevű vendéglőben. Úgy történt, hogy a szakács nem vette észre, hogy egy nagy adag tonhalsaláta ráborult a grillen sülő cheddar sajtra. Ahelyett, hogy kidobta volna, a gurmé szakács felfedezte, hogy ez az ízkombináció bizony eszméletlen finom.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Sc/Z1/xFSfFR4ixEB5HvdFNdQeQJMXLAz0RW4H6KfIqhSX.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b9022348a732915f92d59505a0806d43)
Elvileg tehát ennek az apró kis véletlennek köszönhető az ínycsiklandó tonhalas olvasztott sajt ötlete, amit később két szelet fehérkenyér közé sütöttek, s így vált melegszendviccsé. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy ez az eredettörténet valóban igaz-e, de az nem titok, hogy a Tuna Melt az egyik legklasszikusabb amerikai éttermi étel.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6e/ir/1gHJLA8q2GRrpM3Lh6MuNRWkRms44YxKJpW2bvt2.jpeg?p=lqip-1%3A1&s=3a6d95a75762c37f47d5ea558d311f61)
Világjáró szendvics
Ez a recept nálunk kevésbé ismert, viszont bejárta az egész világot, és még néhány tonhalgyűlölőt is meggyőzött! A spanyoloknál ugye ott van a tonhalas bocadillo (bagett szendvics), amit sherryecettel ízesített piquillo (étkezési) paprikával gazdagítanak, a franciáknál pedig a pan bagnat, ami egy jól megpakolt szendvics, amit szinte szétáztatnak a nedves hozzávalók. Az amerikai halas szendvics azonban inkább a takarékosságról és a kényelemről szól: nincs is még egy étel, amely jobban megtestesítené az amerikaiak munkásosztálybeli szellemiségét, mint egy ízletes, ám szerény tonhalas szendvics.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ea/mW/yMJjLJe6q3bCDX2eMmzC3UD5bQTHQPX9XxHxDFXN.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c9e8add79de1331440a4572f15b89107)
Eredetileg a recept apróra vágott bébi savanyúuborkát (cornichont) és magos mustárt ad a konzerves tonhalhoz. Az érlelt sajt és a minőségi kenyér pedig elengedhetetlen, mint egy jó melegszendvicsnél általában.
A mi verziónknak a kulcsa a krémes tonhalsaláta, amibe tettünk majonézt, zellert, lilahagymát, petrezselymet és citromhéjat, hogy igazán ízletes legyen. Önmagában is szuperfinom, hát még szendvicsben!
A tonhalsalátát két szelet kovászos kenyér közé zárjuk cheddarszeletek és néhány karika lédús paradicsom társaságban.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/4g/yS/9fpVvIaScMEmk0xlWq0Jg76vvJuM6jW7gm5KsRHE.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=fb2c70643f13ad912e08fe7945ff7fc6)
A kenyerek oldalait jól megvajazzuk, és forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük. Ha a nyitott szendvicsekre nyitottabbak vagyunk, akkor nemes egyszerűséggel a sajtot grillfokozaton süssük rá a tonhalas kenyérszeletekre.
A végeredményt frissen találjuk, csemegeuborkával, remuláddal vagy burgonyacsipsszel kísérve.
Lessétek meg videón is, hogy készül!
A Tuna melt, azaz a tonhalas melegszendvics receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek örömöt szeretnél csempészni a napjába!
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Flórától: