Íme a lucskos Sloppy Joe, az ikonikus, darált húsos raguval tömött amerikai szendvics

Ez a masszív szendvics darált marhahúsból és pikáns paradicsomos szószból áll, és igencsak egyszerű az elkészítése. A története azonban egy kicsit összetettebb.

Egyesek az eredeti Sloppy Joe-t az iowai Sioux City egyik kávézójához kötik, ahol sok évvel ezelőtt, az 1930-as években egy Joe nevű szakács paradicsomszószt adott a tavern sandwich-ekhez (magyarra fordítva a kocsmai szendvicsekhez.) Ezek később megkapták a "loosemeat" ("laza húsos"), elnevezést a szendvics darált húsos tölteléke után, ezzel egy új és igen kelendő fogást kreálva.

Lessétek meg, hogy készül a Sloppy Joe:

Az ultimate kocsmai szendvics tehát egy olyan, darált marhahússal töltött zsemle, melyet ketchuppal, mustárral, nyers hagymával és/vagy sajttal körítenek, és sokszor savanyúságot is rejt.

A loosemeat szendvicsek ma is nagyon népszerű ételek Iowa államban és a közép-nyugati részeken, főleg a bárokban, pubokban.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Mások szerint az eredeti szendvics a floridai Key West ikonikus éttermében, a Sloppy Joe's Barban született. Aztán vannak, akik szerint a szendvics koncepcióját Havannában, a Sloppy Joe's szalonban álmodták meg, amely fél évszázados szünet után nemrég nyílt újra.

Bár lehet vitatni, hogy hol született a "hivatalos" Sloppy Joe, de a darált hús, a cheddar/amerikai sajt és a puha kenyér/buci egyvelegének koncepciója annyira egyszerű, hogy nem meglepő, hogy a Sloppy Joe prominens kedvenc lett az Egyesült államokban és persze a Nosalty kicsiny közösségében is.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

No de mi is az a "loosemeat"?

A darált marhahús a 19. században vált népszerűvé, hiszen tápláló és gazdaságos ételek alapjaként szolgált. Gyakran vegyítették kenyérmorzsával, ketchuppal, paradicsompürével, sajttal stb, így pedig fokozatosan olyan ételekké formálódott, mint a húsgombóc, a fasírt (meatloaf) és egyéb raguk. A "loosemeat" szendvics is egy újabb módja volt a hús kreatív felhasználásának, amely a szénhidráttal töltött zsemlét még kiadósabbá tette.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Sloppy Joe, mint kubai specialitás?

Ha van egy étterem, amely a szendvics szimbólumává vált, akkor az a Sloppy Joe's Bar a floridai Key Westben, amely 1933. december 5-én nyílt meg, a szesztilalom megszűnésének napján.

A bár Havana Club néven indult, és nem más, mint Ernest Hemingway szorgalmazta a bár átnevezését Sloppy Joe's-ra. Ennek ugyan semmi köze nem volt a szendvicshez, a nevet a tulajdonostól, Jose Garcia Riostól vették át, aki szeszes italokat és tenger gyümölcseit árult. Így emlékszik rá vissza egy egykori menedzser: "Mivel a padló mindig nedves volt az olvadt jégtől, a vendégek azzal gúnyolták a spanyol származású tulajt, hogy Joe egy "sloppy" (lucskos, nedves, latyakos) helyet üzemeltet".

Akárhogy is, a Sloppy Joe's Key West-ben a kezdetektől fogva kínálja a szendvicset, és a mai napig évente több mint 50 000 Sloppy Joe-t ad el.

Sloppy joe, a maszatos amcsi szendvics, a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Fotó, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A Sloppy Joe iskolába megy

Ahogyan a 20. század elején a darált marhahús népszerűsége nőtt, gazdaságos döntésnek gondolták, hogy felvegyék az iskolai étkeztetésébe is a Sloppy Joe-t: bekerült tehát az iskolai menzák választékába mint egy kiadós, minimális költséggel elkészíthető étel.

De mint tudjuk, a gyerekeket ritkán érdekli a költséghatékonyság, ők csak enni akarnak, ami azt jelenti, hogy a Sloppy Joe népszerűségénél a gyerekek ízlése volt igazán a mérvadó, és természetesen át is ment a rostán. Most őszintén: ki ne szeretné a fűszeres darált hús és a paradicsomos szósz keverékét egy puha hamburgerbuciba tömve, sajttal, és bele-belecsempészett zöldségekkel körítve?

A Sloppy Joe, a maszatos amcsi szendvics teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess további comfortfood receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.