Íme a Katsu Sando, a japánok rántott húsos szendvicse, mely a szósztól isteni!

Ropogós, szaftos sertésszeletet, pihe-puha japán tejes kenyérszeletek között, pikáns szósszal és friss káposztával. Ez volna a japán Katsu Sando, ami egy egyszerű kis szendvics, de annál extrább. Lépj túl az uncsi párizsis zsömlén ezzel az új kedvenccel!

A japán szendvicskészítés művészetében mindig rengeteg a fantázia: néha kissé meghökkentő, de mindig vonzó variációk születnek náluk. A Katsu Sando a kényelem jegyében készült, ropogós rántott hússal, puha fehér kenyérrel és további friss kiegészítőkkel. Mint ahogy nálunk a restik sztárja, a rántott húsos zsemle, Japánban is ez az egyik legtutibb utazós kaja. Nem véletlenül, hiszen nagyon praktikus, egyszerűen tárolható, és hidegen is finom. A pályaudvarokon lévő különböző boltokban mindenhol kapható, és általában a vonaton utazás közben fogyasztják el.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Mi az a Katsu Sando?

A szendvicseket Japánban Sandónak hívják, mint például a Tamago Sandót (tojásos szendvics). Szinte mindig shokupan, azaz japán tejes kenyér dukál az ehhez hasonló szendvicsekhez, amely egy puha, könnyed fehér kenyér enyhén édeskés, tejes ízzel. A Katsu sertés- és/vagy csirkehúsból készült szeletet jelent, amelyet panko zsemlemorzsába forgatnak, és olajban sütnek aranybarnára.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Ez a fogás a yoshoku, vagyis a nyugati kulinária által spirált japán ételek egyik legnépszerűbbike. A nyugati stílusú rántott hústól abban különbözik, hogy pankoval, azaz japán zsemlemorzsával vonja be a húst. A panko héj nélküli kenyérből készül (ezért fehér), könnyű, légies, nagyobb pelyhei általában tovább maradnak ropogósabbak, mint a hagyományos zsemlemorzsa, mert nem szívnak magukba annyi zsiradékot. Sokkal jobbá teszik a szeletek állagát, ezáltal még kívánatosabb tőle minden étel.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

A Katsu Sando elkészítéséhez szükséges hozzávalók szinte bármely szupermarketben egyszerűen beszerezhetők:

sertéskaraj, só és bors, pankomorzsa, semleges ízű olaj, tojás, finomliszt, shokupan (a japán stílusú kenyér vagy bármilyen puha fehér kenyér), vaj, dijoni mustár (sima is jó), Tonkatsu szósz (ketchup, nádcukor, szójaszósz és Worcestershire-szósz keveréke) végül vékonyan felaprított káposzta (bár utóbbit nem minden Katsu Sando tartalmazza).

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Néhány hasznos tipp a szendvics készítéséhez:

  1. Ne hagyjuk ki a vajat!
    A kenyérszeletek (mindkét oldalát) feltétlenül kenjük meg vajjal, hogy "vízálló" legyen, és ne ázzon át. Nem kell belőle sok, de egy vékony réteg mindenképp.
  2. Ne spóroljunk a Tonkatsu szósszal!
    A Tonkatsu szósz a szendvics egyik legfontosabb kiegészítője.
  3. Tegyünk súlyt a szendvicsre!
    Japánban a szendvics lesúlyozása a félbevágás előtt bevett módszer, ha nem akarjuk, hogy a hozzávalók kiessenek a szendvicsből.

A japán rántott húsos szendvics, azaz a Katsu Sando teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Címlapról ajánljuk

További cikkek