Így tedd el a retket, hogy egész évben csinos pink savanyúságod legyen

Bizony, olyan sokoldalú a hónapos retek, hogy még savanyítani is lehet! A zöldséget az íze mellett jellegzetes rózsaszín színéért kedveljük, ami az ecet hatására élénkebben tűnik elő, mint valaha. A savanyúság így semmiben sem hagy minket cserben, hiszen roppanós zamata és friss megjelenése tökéletes kombináció, amivel bármilyen csalamádét legyőzhet.

A savanyítás (többek közt) a magyar konyha jellemző éke, és a tartósítás egyik bevett formája. Régen a különböző zöldségek rövid szezonja miatt kifejezetten fontos volt, hogy a jó időben elérhető hozzávalókból télire is maradjon. Ma már az éghajlatváltozás, a nemzetközi alapanyag-szállítás, valamint a fóliasátrak és üvegházak hatására egyre könnyebben elérhető bármi, ennek ellenére a savanyítás, fermentálás és erjesztés nem ment ki a divatból, sőt! Most kerülnek vissza igazán a néhol elfeledett köztudatba.

Savanyított retek - Recept a képre kattintva nyílik!

A jótékony hatások

A savanyítás természetesen nem vesztette el eredeti funkcióját, hiszen a legegyszerűbben és legolcsóbban szezon alatt jutunk hozzá a zöldségekhez. Emellett azonban egy másik jelentős szempont is fókuszba került, mégpedig a jótékony hatásuk. Valóban, a savanyított, fermentált ételeknek nagyon jó hatása van az egészségükre. Mivel lényegében probiotikumként működnek, ezért főként emésztésünket és bélrendszerünk működését segítik. Emellett azonban a mentális egészségünknek, hangulatunknak is kedveznek.

Tudtad? Kémiai hatásuknak köszönhetően a savanyított ételek oldják a stresszt és a szorongást.

A végső érv, ami mellettük szól

Nem utolsó sorban ezek a zöldségek hihetetlen finomak, segítségükkel pedig egyszerűen érhetünk el komplex ízeket, bármivel párosítjuk őket. Épp ezért a hagyományos káposzta, uborka, cékla és paprika mellett számos más alapanyagot alávethetünk a folyamatnak. A sárgarépa, a lilahagyma és a retek is alkalmas erre a célra, de könnyedén kísérletezhetünk fokhagymával, akár még cukkinivel is!

Savanyított retek - Recept a képre kattintva nyílik!

Mi a retket választottuk, hiszen az ízletes végeredmény mellett az üvegekben is ízlésesen mutat ez a gyalult zöldség.

A hónapos retek jellegzetes rózsaszín héja pár nap pihentetés után élénkre színezi az ecetes levet, gyönyörű halvány színt adva a szeleteknek is.

Egy hagyományos borsos-mustármagos variációval próbálkoztunk elsőre, de a reteknek hihetetlenül jól áll egy karakteresebb párosítás is. A többi üvegbe így ecetes, mézes, gyömbéres lé került, ami még izgalmasabb ízeket eredményezett. A savanyúságot feldobhatjuk zöldfűszerekkel is, ezek egyszerre csavarnak az ízeken, és tovább színesítik a küllemét.

További finomságok fermentálva:

Savanyított retek- a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További savanyítós cikkek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.