A sárgarépa közismerten jó hatással van az egészségünkre: amellett, hogy tele van béta-karotinnal, aminek szép narancsos színét köszönheti, magas a rosttartalma, jó a gyomornak, az emésztésnek, gazdag E-vitaminban, erősíti az immunrendszert, és nagy segítséget nyújt az egészséges haj, köröm, bőr, sőt, a látás megőrzésében is. Bár a zöldségpréselés folyamán bizonyos tápanyagok illetve a rostok mennyisége csökken, a sárgarépalé megőrzi vitaminjait és ásványi anyagait, ezért a nyers illetve párolt répa mellett lé formában is érdemes fogyasztani!
Egy kutatás szerint napi 250 ml sárgarépalé fogyasztása:
- javíthatja a szervezet antioxidáns védekezőképességét
- segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól, anélkül, hogy befolyásolná a vér koleszterinszintjét vagy trigliceridszintjét
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint 2,5 dl sárgarépalé a következőket tartalmazza:
- 94,4 kcal.
- 210 gramm víz
- 2,24 g fehérje
- 0,354 g zsír
- 1,89 g rost
- 9,23 g cukor
Nem csak fütyülni tudsz a sárgarépától: rengeteg hasznos tápanyag van...
Ez a kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi jótékony hatással bír.
Liptai LillaÍme a FODROS KEL, azaz a kale, és az okok,...
Ha elejtenél egy követ az amerikai egészségtudatos receptek kavalkádjában, biztosan olyat találna el, amibe került KALE, azaz fodros kel is – a masszív, jellegzetes levelű zöldség népszerűsége évek óta töretlen, egy igazi trendi superfood...de vajon miért annyira jó? Tényleg olyan jó egyáltalán?
NosaltyA sárgarépa zöldje csak arra vár, hogy főzz vele
Ilyenkor tavasszal sokkal többször találkozhatunk csomókban árult répával, amin a dús, zöld levelek is rajta vannak még. Sokan eldobjuk a zöldségnek ezt a részét, pedig ugyanolyan ehető és finom.
Lakos BenedekA sárgarépalé további csodás hatásai:
- béta-karotinja segíthet csökkenteni a májgyulladást, védi a máj egészségét
- magas víztartalma (körülbelül 90%) és káliumtartalma (egy esszenciális elektrolit) miatt ideális a hidratáltság megőrzéséhez, különösen edzés után vagy nyáron
- javítja a látást az A-vitamin-, béta-karotin- és luteintartalmának köszönhetően .
- bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel szemben védelmet nyújt olyan vegyületeknek köszönhetően, mint a poliacetilén és a karotinoidok .
- elősegíti a szív- és érrendszer egészségét
- béta-karotinja természetes védelmet nyújt az UV-sugarak ellen a bőrnek
- C-vitaminja hozzájárul a bőr regenerálódásához és helyreállításához