Úgy tűnik, bővíthető a sárgarépa eddig is ismert jótékony hatásainak sora: dán kutatók ezúttal azt találták, hogy kedvező hatással van a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjére.
A kutatók állatkísérleteket végeztek, melyek során először főleg ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló – magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmú – ételekkel etették az állatokat, majd miután kialakult nálunk a cukorbetegség, étrendjüket 10%-ban bio szárított sárgarépával egészítették ki
- írja a Rizikometer Facebook-bejegyzése.
Kiderült: a sárgarépa rendszeres fogyasztása szuper hatással van a glükózterhelésre
A kísérleti alanyok glükózterhelési tesztje és vércukorszint-szabályzása már pár hónap után javult a rendszeres sárgarépa-fogyasztás hatására.
Na de mi van a répában, ami ennyire egészséges?
A sárgarépa bioaktív vegyületei (név szerint a falkarinol és a falkarindiol) remek gyulladáscsökkentők - érdekesség, hogy ezen hatóanyagok például a zellerben, a paszternákban és a petrezselyemben is megtalálhatók, valószínű, hogy ezeknek a zöldségeknek vagy azok kivonatának rendszeres fogyasztása is hasonlóan hatna a vércukorra.
Ezen kívül rengeteg béta-karotin is megbújik a répában, amely az A-vitamin úgynevezett előanyaga (ettől kapja színét is) - ezáltal például a napégés ellen is véd.
Még a koleszterinszintet is csökkenti
Végül, de nem utolsó sorban, napi mintegy 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen, mintegy 10%-kal csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, szóval érdemes beiktatni mindennapjainkba!
Még több érdekes cikk: