4 étkezési szokás, ami rosszat tehet 30 év felett

Amit huszonévesen elbír az ember emésztése, azt harminc fölött már lassan kevésbé tolerálja. Ezeket a szokásokat érdemes végre elhagyni, ha betöltötted a harmadik X-et.

Bár a legfrissebb kutatások szerint az anyagcserénknek igencsak hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy lelassuljon, és a harmincas éveinkben még szó sincs ilyesmiről, az is tény, hogy az öregedéssel az egészségtelen szokásainkat kevésbé tolerálja már a szervezetünk. Éppen ezért a harmadik X után már érdemes lehet elhagyni azokat a rossz beidegződéseket, amikkel tizen- és huszonévesen talán még megbirkóztunk. Persze, ha teheted, ezeket már a húszas éveidben sem érdemes túlzásba vinni, de a második évtizedben a szervezetünk és anyagcserénk még megengedőbb, mint később.

Szomorú, de igaz: Harminc felett már más törődést igényel a szervezetünk

Túl sok édességet eszel

Ha édesszájú vagy, rossz hírünk van: a sok cukor fogyasztása könnyen a prediabéteszig sodorhat, ha nem vigyázol. Bár heti néhány süti, vagy egy-két csoki nem fog betegségbe taszítani, azért érdemes odafigyelni, hogy ne minden nap fogyaszd a cukorbombákat, ha nem muszáj. Ha nem tudsz lemondani az édességről, természetes cukorpótlókkal te is tudsz készíteni egészségesebb változatokat a kedvenceidből.

Megiszod a kalóriáidat

Ugyanaz a helyzet, mint az édességgel: ritkán nincs probléma a cukros üdítőkkel, nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban hosszú távon nagyon károsak lehetnek. Ilyenkor ráadásul észre sem veszed, hogy milyen sok üres kalóriát viszel be olyan italokkal, amelyek nemcsak a vércukorszintednek, de például a fogaidnak is kifejezetten károsak.

Cukros üdítők csak mértékkel

Kihagysz étkezéseket

A villámdiétázók kedvenc trükkje, hogy teljesen kihagynak egy-egy étkezést, de még az is bele tud futni ilyesmibe, aki csak egyszerűen elfoglalt. Ha hosszú távon ezt csinálod, az anyagcseréd hozzászokhat, és a szervezeted azt hiheti, hogy éhezel – ezért minden egyes bevitt kalóriához jobban fog ragaszkodni. Ez még akkor sem túl szerencsés, ha nem akarsz fogyni, egyszerűen néha elfelejtesz enni, hiszen nem egészséges, azon túl, hogy hizlaló is.

Próbálod elnyomni, ha kívánsz valamit

Azok, akik régóta próbálnak egészségesen élni, nagyon jól tudják, hogy ha csokit kíván a szervezet, akkor bizony csokit kell neki adni – ha nem teszed, nagy az esélye annak, hogy később még intenzívebben jön vissza az érzés, és sokkal többet fogsz enni az egészségtelen élelmiszerből. A mértékletesség a kulcs, nem kell megerőszakolni a szervezetedet, ha néha olyat kíván, ami nem éppen a legegészségesebb.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?