5 rossz étkezési szokás, amit nehéz észrevenni magunkon

Rohanó világunkban minden hajlamos egy kicsit elsatnyulni. Legalábbis akkor, ha nem figyelünk oda a számunkra fontos dolgokra. Például az evésre. Vegyük észre együtt a rossz étkezési szokásokat, hogy időben tudjunk tenni ellenük!

Rossz étkezési szokás – gyakran hallhatjuk a kifejezést, ha a testsúlyról, az egészséges életmódról és egyéb testi dolgokról esik szó. Én nem vagyok ennek a területnek a tudósa, szakembere, viszont egy dolgot tudok: azon kívül, hogy mit eszünk, nagyon sokat számít az is, hogyan esszük azt. Személyes tapasztalatból tudom, hogy vannak bizonyos rossz étkezési szokások, amelyek – amellett, hogy biztosan hatással vannak az egészséges életmódra is – negatívan befolyásolják az ételek és az étkezés okozta élmény megélését, végső soron pedig az evéshez fűződő kapcsolatunkat is. Ami pedig még ennél is nagyobb probléma, hogy gyakran igen nehéz őket észrevenni. Remélem, a most következő cikk némi segítséget nyújthat majd mindebben.

5 rossz étkezési szokás, amit nehéz észrevenni magunkon

#1 Nincs megtervezve az étkezésed

A problémát érdemes a gyökerétől kezdve felgöngyölíteni: ha nincs valamilyen tervünk arról, hogy mit szeretnénk főzni és enni egy adott héten, hajlamosabbak leszünk az össze-visszaevésre.

Ilyenkor fordulhat elő az, hogy reggelire hideg csirkemaradékot eszünk a hűtő mellett állva, vagy egy szelet tortából áll az ebédünk.

Helyette: mindig írjuk össze a hét végén, hogy mit szeretnénk enni a jövő héten, és azt is, mikor lesz időnk az ételek megfőzésére. Ez a módszer amúgy a spórolásban és a pazarlás elkerülésében is segít.

#2 Nem szánsz külön időt az evésre

Nagyon fontos, hogy szánjunk elég időt a különböző étkezéseinkre. Szintén kiemelt fontosságú, hogy ezen idő alatt ne csináljunk semmi mást: ne olvassunk, ne mobilozzunk, ne tévézzünk, ne dolgozzunk – egyes egyedül az étkezésre és annak élvezetére fókuszáljunk.

TIPP: akár otthon, akár az irodában/munkahelyen vagyunk, próbáljunk meg elvonulni egy nyugodt helyre, ahol kényelmes, lassú tempóban elkölthetjük az ebédünket/reggelinket/vacsoránkat.

#3 Nem melegíted meg az ételt

Szintén sokat ront az étel élvezeti értékén, ha hidegen, a dobozból vagy fazékból kanalazzuk ki, nem melegítjük meg rendesen. Főleg akkor szomorú dolog ez, ha magunkra főztünk – így tulajdonképpen a saját fáradozásunkat hagyjuk figyelmen kívül, hiszen amit alkottunk, valószínűleg felmelegítve sokkal finomabb lett volna.

Fontos: ne csak a melegítésre figyeljünk, hanem arra is, hogy (amennyiben tartózkodási helyünk engedi) szedjük ki az ételt tányérra, és használjuk a megfelelő evőeszközöket. Egyszóval: teremtsük meg az otthoni, nyugodt étkezés körülményeit, bárhol is vagyunk.

#4 Túl nagy falatokat eszel

Mindegy, hogy az időhiány okozta rohanás vagy a mohóság miatt falunk, minél hamarabb szokjunk le róla. A túl nagy falatok nem engednek teret az ízek, illatok és textúrák kiélvezésének, egyszerűen mondva, az étel szeretetének.

#5 Nem rágsz elégszer

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a rágás is: amikor falunk, nagyokat harapunk, és azokat kevés rágással, szinte azonnal lenyeljük. Ez, amellett, hogy veszélyes, szintén sokat ront az élvezeti élményen, valamint öngerjesztő folyamat: egyre gyorsabban és gyorsabban akarunk majd enni, még akkor is, ha bőven van időnk.

TIPP: persze nem kell mindent harminckétszer megrágnunk, ahogy az a köztudatban él. Ehelyett inkább figyeljünk a légzésünkre: legyen lassú és ütemes – ez lelassítja majd a testünket és az elménket is, segít az evésre, az ízekre és az élményekre koncentrálni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További cikkek, amelyek segíthetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek