Ezért nem működik mindig a 2 rész víz + 1 rész rizs szabály

Rengeteg tényező befolyásolhatja a rizsfőzés sikerességét, így a 2:1 víz-rizs-szabály sajnos önmagában nem garantálja a megoldást.

Ha rizsfőzésről van szó, akkor azt gondolhatod, hogy a siker a két rész víz, egy rész rizs szabályon múlik, pedig érdemes tudni, hogy ez nem működik minden fajtánál. Végülis ez érthető is, hiszen gondoljunk csak bele, hogy körülbelül 40.000-féle rizs létezik a világon...De akkor milyen részletekre érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen a főtt rizs? Mutatjuk is!

Ezért nem működik mindig a 2 rész víz, 1 rész rizs szabály

A rizs fajtájától függ a főzési mód

A legtöbben valószínűleg csak a sima fehérrizst, a basmatit, a barna rizst, a jázmint, a sushirizst és arborio-t ismerjük és fogyasztjuk.

A baj csak az, hogy a vízmennyiség és a főzési idő mindegyik esetében eltér a szemek méretétől és vastagságától függően.

Például a barna rizs főzése hosszabb időt vesz igénybe, és több vizet igényel, mint a fehér rizs, hiszen korpából, endospermiumból (magfehérje vagy belső táplálószövet) és csírából álló bevonatot tartalmaz, amelyet az őrlési folyamat során nem távolítanak el róla.

Ebből adódik, hogy a híres 2:1 víz-rizs-arány csak néhány fajtánál működik, ilyen például a közepes szemű, a fehér rizs és az arborio.

Ezenfelül természetesen minden esetben érdemes elolvasni a csomagoláson található főzési útmutatót.

Az rizsfőzéshez használt edények is sokat nyomnak a latban

A főzéséhez kiválasztott technika nemcsak a rizs végleges ízét és textúráját befolyásolja, hanem a víz mennyiségét is meghatározza. A rizsfőzők például kevesebb vizet használnak fel, mint a tűzhelyen használt főzőedények, mert a fedőjük szorosan záródik az edényre, a víz pedig gőzzé alakul, amitől egyenletesen fő meg a rizs.

A gyorsfőző vagy kukta is egy népszerű eszköz a rizs megfőzésére.

Először is kevesebb vizet kell hozzá használni, és gyorsabban is készíti el a rizst. A kutatók azt is megállapították, hogy ha a rizst gyorsfőzőben főzik, akkor jobban megőrzi az aromáját, és puhább lesz. Emiatt agyagedényeket is szoktak használni a maximális íz és aroma érdekében.

Szabadulj meg az arzéntól

Lehet, hogy nem tudtad, de a rizs képes jobban felszívni a talajból a szervetlen arzént, mint más gabonafélék.

Ám, szerencsére akad egy főzési módszer, amivel megszabadulhatsz az arzéntól.

A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint a következőképpen lehet megtartani a rizsben található tápanyagokat, és megszabadulni az arzéntól:

főzd 5 percig a rizst, majd cseréld le a vizet, és főzd készre. Fontos tudni, hogy mivel a barna rizs héja sértetlen marad, ebben a fajtában több arzén található, mint a fehér változatban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...